Câștigătorii și pierzătorii introducerii euro

Câștigătorii și pierzătorii introducerii euro

imagine: DW, date CEP

Doi cercetării afiliați unui think-thank liberal (ordoliberal, mai exact), Alessandro Gasparotti și Matthias Kullas, au încercat să cuantifice efectele introducerii euro asupra a șapte state membre ale Uniunii Europene, la două decenii de la introducerea monedei unice. Studiul este publicat de Centrum für Europäische Politik din cadrul Stiftung Ordnungspolitik, o organizație germană afiliată viziunii liberale bazată pe o economie de piață coordonată. Mi-a fost atrasă atenția de un articol publicat de Deutsche Welle pe 25 februarie 2019 în care anunță că Germania „a câștigat” cel mai mult din introducerea euro.

În 20 de ani, fiecare italian „a pierdut” din cauza monedei unice echivalentul a 73.605 de euro, fiecare francez echivalentul a 55.996 de euro, în timp ce la capătul celălalt se află germanii, cu un plus de prosperitate echivalent cu 23.116 de euro, și olandezii cu 21.003 euro.

Este interesant demersul acestora, însă merită menționat că este un studiu care nu ia în considerare alți factori precum dinamica politică, reformele economice sau factori externi. Mai mult, înainte de a fi pus ca o etichetă negativă la adresa euro sau a monedei unice, este important de ținut minte că însăși proiectul monedei unice este criticat și perfectibil, având în vedere economiile structural diferite pe care trebuie să sprijine, nivelul diferit de integrare europeană și unele mecanisme de funcționare de la nivelul zonei euro care au nevoie de ajustări.

Articol DW:  CEP study: Germany gains most from euro introduction

Studiu CEP: 20 Years of the Euro: Winners and Losers

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *