Cârnații de Pleșcoi, produs cu indicație geografică protejată

Cârnații de Pleșcoi, produs cu indicație geografică protejată

Cârnații de Pleșcoi sunt recunoscuți oficial la nivel european, a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene în România după ce acest produs a primit pe 4 octombrie 2019  aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).

În acest moment, cinci produse alimentare românești se află în Registrul produselor protejate la nivelul Uniunii Europene cu indicație geografică protejată: Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu și Magiunul de prune de Topoloveni. În acest registru european se află 1450 de produse protejate.

În anunțul privind desemnarea cârnaților de Pleșcoi ca produs cu identitate goegrafică protejată, Reprezentanța Comisiei Europene în România transmite care sunt avantajele sistemului IGP:

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Comunicatul oficial este disponibil la adresa următoare (link).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *