Care e problema cu decizia CNA din 2 octombrie?

Care e problema cu decizia CNA din 2 octombrie?

Mi-a scăpat o dispută digitală privind o decizie a Consiliului Național al Audivizualului prin care modifică o decizie mai veche privind reflectarea pe posturile de radio și televiziune a referendumului național pentru revizuirea Constituției.

Articolul din decizia inițială (Decizia CNA 441 din 20 septembrie 2018) spunea că de la încheierea campaniei pentru referendum și până la ora închiderii urnelor sunt interzise, printre altele, și „îndemnurile de a vota pentru sau împotriva propunerilor ce fac obiectul referendumului, ori îndemnuri de a vota sau de a nu vota”. După modificare (Decizia CNA  454 din 2 octombrie 2018), pe lista mesajelor interzise se aflau doar „îndemnurile de a vota pentru sau împotriva propunerii ce face obiectul referendumului”.

Aparent, conform modificării, sunt permise în zilele de vot îndemnurile privind participarea sau neparticiparea la vot, după modificare.

Decizia nu este una neutră politic, căci permite mesajele pentru boicot și pentru prezența la vot, mutându-se de la propunerile ce fac obiectul referendumului la prag, exact miza ambelor tabere, ducând în irelevanță pentru alegător atât timpul de reflecție pentru a analiza propunerile și mesajele primite, cât și subiectul de pe buletinul de vot.

Pe de altă parte, mesajele de mobilizare sau de nemobilizare la vot transmise prin canalele radio-TV, ceea ce, din nou, afectează modul și cantitatea în care sunt transmise mesajele despre referendum, miza devenind tot pragul. Sunt câteva canale și emisiuni (Digi 24, Starea nației, etc.) care au fost pe baricadă mai mult ca activiștii părților implicate în referendum, ceea ce a aruncă o lumină foarte proastă asupra mass-mediei.

Din decizia CNA rămâne interzis îndemnul la un vot „da”, „nu” și chiar pentru anularea votului în cabina de vot, dar este permis îndemnul de mobilizare și de nemobilizare. Într-un rând de alegeri normale, nu ar fi fost neapărat o problemă, doar că aici miza este pragul, în care îndemnul la boicot este un mesaj, de fapt, privind propunerile ce fac obiectul referendumului.

Dar decizia mai face un lucru într-o zonă de justiție contextuală.

Dacă audiovizualul intră sub monitorizarea CNA, pentru spațiul digital, în special pentru Facebook, nu există niciun cadru legal pentru asigurarea respectării legislației privind campania.  Sunt rulate reclame pentru „boicot” sau pentru „da” fără niciun mecanism de control, distorsionând procesul electoral.

În Statele Unite, în ultimul an, a fost o puternică dezbatere dacă Facebook este o companie media sau una de tehnologie. Algoritmii firmei care dezvoltă acest produs pe care îl numim „Facebook” livrează informații în funcție de anumite preferințe. Chiar dacă refuză să se încadrează ca o companie media, Facebook acționează ca una. Nu prea contează dacă ești doar o platformă pentru alți actori, similar cu modelul, pe TV, oferit de Realitatea TV.

Pe Facebook a rămas legea junglei în ziua votului, puternic îndreptată propaganda de campanie în favoarea neparticipării. Pe TV situația era reglementată pe toate dimensiunile (propuneri de vot, propuneri de participare), fiind limitată doar la reducerea propunerilor de vot.

Mai mult, decizia reduce din lipsa informării pe acest subiect, având în vedere modul părtinitor în care a fost sau nu a fost transmisă informația despre referendum în cadrul campaniei. Informarea este esențială pentru formarea unei opiniei cu privire la vot.

În final, desigur, nu este de dorit ca regulile să fie schimbate în timpul jocului, însă campania a rămas interzisă în timpul votului, doar că miza referendumului a fost mutată de la esența sa – votul și libera exprimare – la o chestiune procedurală în care alegătorii nu contează, ci doar manipularea, dezinformarea, persuasiunea și cum sunt făcute regulile după care se votează.

televizor audiovizual
sursa imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *