Cadrul financiar european de un trilion a fost adoptat

Cadrul financiar european de un trilion a fost adoptat

Cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pentru 2021-2027 a fost adoptat pe 17 decembrie, după trei ani de negocieri și multe provocări. Valoarea acestuia este de 1,074 trilioane de euro pentru șapte arii de cheltuieli de interes european, oferind finanțare pentru 40 de programe europene pentru următorii șapte ani.

Uniunea Europeană va cheltuie 132 de miliarde de euro pentru piața unică, inovare și mediul digital, 377 de miliarde pentru coeziune, reziliență și valori, 356 de miliarde pentru resurse naturale și mediu, 22 de miliarde pentru migrație și gestionarea frontierelor, 13 miliarde pentru securitate și apărare, 98 de miliarde pentru vecinătatea UE și acțiunea externă.

Sunt anunțate și noi programe de finnațare pe lângă clasicele cunoscute. Politica agricolă comună și cea de coeziune, cunoscute în România datorită finanțărilor majore oferite ușor, vor fi modernizate pentru a face față așteptărilor de contribuție la relansarea economică și sprijinirea tranziției ecologice.

Digital Europe va sprijini tranziția digitală și promova tehnologii noi tehnologii în arii precum inteligența artificială și securitatea cibernetică. De asemenea, Facilitatea pentru Conectarea Europei va avea o componentă digitală susținută semnificativ.
EU4Health va sprijini acțiunea UE în domeniul sănătății.
Fondul pentru o tranziție justă va sprijini regiunile cu un caracter intensiv al carbonului, încurajându-le să meargă spre o economie neutră din punct de vedere climatic.
Fondul european de apărare va promova competitivitatea, eficiența și capacitatea de inovare a bazei industriale, tehnologice și de a apărare a UE.

Alte programe sunt îmbunătățite.

Horizon Europe, programul european de cercetare, va beneficia de o creștere decentă a cercetătorii doar datorită sprijinului prin programul de redresare economică.
Programele pentru tineri, Erasmus+ și Corpul European de Solidaritare, vor beneficia de sprijin pentru triplarea numărului de participanți.
Finanțare pentru 10.000 de ofițeri de pază a frontierei este oferită pentru agenția responsabilă de frontierele și de paza zonelor costiere din UE.

În curând, aceste fonduri vor fi disponibile pentru economia europeană. Merită amintit că autoritățile naționale au cel mai important rol în modul în care ajung aceste fonduri la beneficiari, dacă ajung facil sau dacă ajung cu greu, dacă merg către priorități bune sau proaste.

imagine: Uniunea Europeana

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *