Brazilia primește anticorupție și anticomunism de fațadă

Brazilia primește anticorupție și anticomunism de fațadă

Cine și-ar fi putut închipui acum câțiva ani că America Latină va reuși să producă o mișcare conservatoare expansionistă, plecând din Brazilia, având în vedere exportul de ideologii eșuate în ultimele decenii, indiferent de culoarea politică a celor care le foloseau. Mai mult, contrar conservatorismuluiui sud-american, produsul principal, noul președinte al Braziliei, pare conservator doar cu discursul programatic, și asta atunci când nu este prea autoritar, violent sau obscen.

Jair Bolsonaro a fost ales președinte al Braziliei și pare să se țină de unele promisiune. Rămâne de văzut, însă, cât de reale sunt măsurile și reformele pe care le propune. Doar atacarea măsurilor celorlalți și oprirea unor inițiative ale acestora nu reprezintă calea spre dezvoltare și spre îmbunătățirea calității vieții omului de rând, să nu mai vorbim de asumarea unor obiective ambițioase și pentru viitor.

Am citit programul de guvernare propus în campanie și, contrar imaginii din campania electorală, programul nu era o sperietoare pentru guvernarea Braziliei, cu câteva excepții. Însă după primele luni trecute de la alegerea sa am semne de întrebare privind capacitatea de implementare și de respectare a programului propus.

Despre anticorupție, Bolsonaro a transmis public că departamentele executive ale statului sub conducerea sa nu vor fi conduse de persoane condamnate pentru corupție.

După primele numiri ale echipei sale, putem trage linia asupra respectării acestei promisiuni. The Intercept prezintă mai multe cazuri decât cele de mai jos:

  • Alberto Fraga, membru al Congresului, condamnat pentru luare de mită, va fi coordonatorul frontului pro-arme al administrației sale;
  • Onyx Lorenzoni, membru al Congresului, viitor șef de cabinet, este cunoscut pentru șpăgile primite de la companii cunoscute; a fost și înregistrat plângându-se de șpăgile prea mici, însă nu a fost arestat până acum:
  • Paulo Guedes, viitorul secretar pentru economie, este subiectul a două investigații cu fraude cu fonduri de investiții;
  • Marcos Pontes, viitorul secretar pentru știință, tehnologie și comunicații, singurul brazilian care a călătorit în spațiu, locotenent în rezervă al forțelor aeriene braziliene, a încălcat codul de conduită al militarilor cu activele secrete pe care le deținea prin diferite companii;
  • Augusto Heleno, ministru-șef al cabinetului pentru securitate instituțională, condamnat pentru, condamnat pentru fraude la achiziții;
  • Luiz Henrique Mandetta, viitorul secretar al sănătății, anchetat în prezent pentru trafic de influență, fraudarea licitațiilor publice și folosirea de fonduri ilicite;
  • Julian Lemos, membru al echipei de tranziție, condamnat pentru fraudă, acuzat și arestat pentru violență domestică;
  • Jamil Mejid Jr., membru al echipei de tranziție, condamnat pentru fraudarea unor achiziții.
sursă imagine: Pixabay

Nici cu anticomunismul nu este o diferență prea mare.

Critică proiectele unor puteri revoluționare de stânga (Venezuela, Cuba, etc.) și salută organizarea primului summit conservator în America.

Vorbește despre gândire conservatoare și valori familiale, însă mișcările politice recente contrazic platforma și discursul. Nu că ar fi ceva nou, dar sunt numeroase grupuri (conservatoare și nu numai) care nu prea cunosc modelul pe care îl promovează.

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.