Avantaje de student: presa

Avantaje de student: presa

Din când în când, mai prinzi niște oferte ireale, despre care poți aminti pe blog, făcându-le într-un fel publicitate gratuită și pozitivă. Una dintre ele este un abonament de șase luni pentru publicația franceză Le Monde pentru 1 euro (plus taxe și comisioane), o ofertă pentru studenți.

Nu am stat pe gânduri când am văzut oportunitatea de a fi acces la conținut premium timp de șase luni și acces la arhiva online a ziarului cu conținut încă din 1944. Altfel spus, acces numai la reportajele și analize care apar zilnic pe teme de interes global, ci și la fragmente de istorie care au inspirat schimbări pe plan european și internațional în ultimele șapte decenii.

Acum, apar câteva probleme, gândindu-mă la oportunitățile de acces la conținut premium din România printr-un abonament pe conținutul digital. Sunt doar câteva publicații care oferă așa ceva, unele deloc intuitive și ocupate mai mult de teorii ale conspirației și titluri de click-bait, altele dedicate unui public extern și, dacă nu mă înșel, au fost câteva din domeniul cultural care au încercat o schemă cu paywall, dar au eșuat.

Veți spune că piața cititorilor de presă din România este mică și cu atât mai mică a celor care doresc să plătească pentru conținut de calitate. De acord. Veți mai spune că veniturile cititorului român sunt relativ modeste comparativ cu ale altor cetățeni. De acord. Însă alta e problema.

Pe lângă a actualității și informației, lipsește conținutul de calitate în publicațiile mainstream. Încearcă câteva publicații să se ridice, dar nu le văd în viitorul apropiat ajungând să își plătească jumătate din redacție din abonamentele vândute pentru conținutul online. Plus că mult mai vizibil îți pierzi credibilitatea ca sursă de informare când aluneci pe un subiect, iar rezultatul se simte.

La un euro/lună abonament standard pentru adulți, cu un număr de doar 10.000 de abonați, asta înseamnă 10.000 pe lună, suficient pentru a plăti bine în România cel puțin cinci oameni din redacție care să îți realizeze conținut de calitate.

Revenind, îmi pare bine că am prins această ofertă. Dacă eram la o universitate din afara României, probabil aveam acces gratuit la publicațiile de referință generaliste sau din diferite domenii. Așa, am greutăți inclusiv să ajung la bibliografia de curs și la conținutul care stă la baza dezbaterilor actuale.

stiri noutati
sursa imagine: Lawrey / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *