AUR nu e PRM sau altceva. Dar reacția sistemului este deplorabilă

AUR nu e PRM sau altceva. Dar reacția sistemului este deplorabilă

PSD, PNL, USRPLUS, UDMR, PRO și PMP sunt cam același lucru. Este suficient să ne uităm pe programe și vedem atât de multe similarități încât te întrebi cum au reușit să fie același lucru. Problema este că agenda lor politică va fi devastatoare pe termen lung pentru majoritatea cetățenilor României. Am văzut deja în ultimii zece ani această congruență, lipsită de viziune și, mai ales, de solidaritate. Aceasta este prima explicație pentru AUR.

În ultimele 30 de zile, USRPLUS a băgat peste un milion de lei în reclame pe Facebook. PNL probabil a depășit această sumă. Nici PSD nu este departe. Probabil PMP plus PRO ajung tot la sume de acel timp. Pe scurt, este un milion de euro investit de partide politice doar în reclame pe Facebook. Acei bani vin de la bugetul de stat, din taxele și impozitele pe care le plătim cu toții. Respectivii și-au dat singuri o lege prin care au mărit acea sumă. Ipocriza USRPLUS și PMP este maximă. Spun că le pasă și vor tăierea acestei subvenții, dar în același timp o cheltuie cu spor pe reclame pe Facebook. Practic, nu le-a păsat deloc de buget. Dacă tot au venit și au avut PSD ca țap ispășitor, să curgă reclamele. Acesta este doar un capitol, iar problema este că partidele amintite mai sus nu cunosc limitele decenței.

Alegătorii AUR s-au săturat și de traseism. Și nu este vorba de traseismul în jurul unui proiect, al unei ideii, nu, ci traseismul rentier. Parlamentarii PSD și USR ajunși în PNL, liderii PSD și PNL pe listele PMP, traseismul lui Dacian Cioloș de la comisar european PPE (PDL, acum PNL) la discuțiile cu PES (PSD) și aterizarea în Renew (USRPLUS), iar lista poate continua. În același timp, nu a rămas nimic în urma lor. Plătim din ce în ce mai multe amenzi pentru netranspunerea legilor pe care parlamentarii au fost angajați de cetățeni să le transpună, reforme zero, distrugerea sistemelor naționale publice în favoarea rețelelor clientale continuă. Practic, politicienii de meserie încalcă ce este în fișa postului și contractul pe care l-au avut cu alegătorii, dar nici nu mai pleacă de la post.

Vorbim despre sisteme publice naționale, o temă conservatoare prin excelență, avem un sistem de sănătate care lasă în afara lui pe cei mai mulți dintre cei care contribuie la bugetul de stat, avem un sistem de pensii publice nerentabil pentru cotizanții tineri – motiv pentru care menținerea solidarității intergeneraționale este necesară, dar măsurile PSD-PNL-USRPLUS-PMP slăbesc acest angajament, avem o avalanșă împotriva investițiilor în zonele defavorizate – PNDL făcea acest lucru, dar vechiul sistem politic pe tăierea acestuia, și multe alte cazuri. Aceste fenomene nu mai au loc în nicio democrație consolidată. În schimb, România merge pe drumul instaurării unui sistem apartheid.

În diaspora, Partidul Sparanghel începe să se trezească. Pandemia a arătat că sunt complet în afara sistemului de asigurări, dar, mai mult, în afara oricărei forme de protecție legală – nici în în țară de origine, nici în țara gazdă. S-au trezit într-o situație reală mai rea decât mulți maghrebieni, ultimii mai organizați și cu state de origine mai active, dar și cu comunități locale mult mai puternice. Nici nu mă miră că în Italia și Germania au avut 35%. Oricine a discutat cu un angajator de acolo sau chiar și cu localnicii știe percepția asupra românilor. În Spania, AUR a ieșit pe locul al doilea, dar doar pentru că PNL are o organizare mult mai bună acolo, să nu uităm nici vizita făcută de Klaus Iohannis la Madrid în 2015. Cinci ani mai târziu, avem Operațiunea Sparanghelul. USRPLUS dă vina pe lucrători – că lucrează ilegal, că nu și-au făcut asigurări, etc. În același timp, nu au făcut nimic pentru îmbunătățirea situației. Mulțumim sindicatelor germane pentru că au acționat în primăvară în Germania. Dar mai e de amintit un punct referitor la diaspora, anume că mulți cetățeni nu au putut vota. S-ar fi dus tot spre AUR, dar organizarea votului în diaspora a fost dezastruoasă: nu s-a comunicat cu privire la actele de care ai nevoie să votezi acolo, nu au ajuns voturile înapoi, ai secții de votare unde accesul la vot s-a făcut preferențial, plus altele.

În ultimul rând, pandemia. România nu a avut pluralism politic la nivel parlamentar din martie 2020 până în prezent. Nu știm câți oameni au murit datorită malpraxisului general în reacția la COVID-19. Unitățile ATI sunt poarta către lumea cealaltă. Nici acum nu s-au organizat spitalele astfel încât să permită tratarea și altor pacienți cu boli grave. La povestea cu închiderea piețelor, PSD, PMP și USRPLUS au avut doar PR pe reacție, cu o atitudine reactivă și neînțelegând cât de gravă a fost acțiunea Guvernului PNL, lăsând în același timp supermarketului deschise și plătindu-se chiriile în magazinele din mall-uri din banii împrumutați de Ludovic Orban și Florin Cîțu. Managementul dezastruos al pandemiei este vizibil. Diaspora discută cu cei de acasă, s-a inventat între timp telefonul, vede cum poți să ieși la o terasă în multe țări europene, iar în România iei măsuri aberante. A fost zero control parlamentar efectiv pe această tema pandemiei, unde jafurile tip UNIFARM au fost la ordinea zilei.

Ca ultim punct, să nu uităm nici că un vot anti-sistem semnificativ s-a văzut aici. Rămâne o descriere pe care o făcusem AUR pe Twitter: mișcarea Tea Party românească cu o agendă socială Occupy și care își dorește reunificarea cu Republica Moldova. La final, e decizia sistemului actual de partide dacă va merge mai departe cu diabolizarea alegătorilor și cerințelor AUR sau, pentru prima dată, va încerca să ofere și soluții. Să nu uităm că reacția lui Hillary Clinton față de „deplorabili” i-a dat un impuls semnificativ lui Donald Trump.  Însă absenteismul de 65% ar trebui să dea de gândit. Denigrarea cetățenilor de către statul capturat PSD-PNL-USRPLUS-UDMR-PMP-PRO arată cât de nedemocratică este construcția politică numită România. AUR este o mișcare politică în creștere și, important, un partid fondat pe ideea de libertate. Poate deveni un veritabil echivalent al Partidului Conservator din Regatul Unit, adaptat particularităților locale. Folosind o formulă populistă, este mișcarea oamenilor simpli împotriva partidului clasei politice. Este un partid radical, dar nu este unul extremist.

P.S.: Rămâne amuzamentul față de experții, analiștii și specialiștii în politica românească care se declară surprinși de voturile obținute de AUR. Cei mai mulți nici nu știau că există acest partid. Am spus cu două săptămâni înainte de alegeri că voi vota AUR. Sunt mulți cunoscuți care au votat AUR, oameni moderați, bine pregătiți, care își doresc o Românie europeană care să își apere cetățenii. Acum citesc reacții tot mai aberante față de alegătorii AUR,  unele de-a dreptul jignitoare, venite pe filierea USRPLUS-PNL. 

P.S.2: În țara cu plăcuța suedeză, USRPLUS a avut 55%, iar AUR doar 17%. Poate dă de gândit acest lucru, mai ales celor care fabrică și instrumentalizează proteste ilegale doar pentru a ajunge la putere. Există niște vorbe despre standardele duble.  

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *