Au început lucrările la gazoductul Ungheni – Iași

Lansarea lucrărilor pentru gazoductul Ungheni – Iași

Ceremonia de lansare a lucrărilor pentru gazoductul Ungheni – Iași a avut loc marți, 27 august, la ora 14:00, pe malul Prutului, în Republica Moldova. Comisarul european pentru energie Günther Oettinger, prim-ministrul României Victor Ponta și prim-ministrul Republicii Moldova Iulie Leancă au fost prezenți la eveniment.

De ce aduc în discuție acest subiect pe blog? Răspunsul este simplu. Această lucrare aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană și, indirect, mai aproape de România. Interconexiunea lungă de 42 de kilometri este prima conductă de gaz natural care face legătura dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Gazoductul Ungheni – Iași va avea o capacitate maximă anuală de 1 miliard de metri cubi, acoperind aproximativ o treime din consumul de gaz al Republicii Moldova. Acesta va avea legătură și cu capitala Republicii Moldova, Chișinău.

*sursă imagine: facebook.com/reprezentanta.comisiei.europene.in.romania

O viitoare alternativă la gazele rusești

Acesta gazoduct, practic, oferă alternativă Republicii Moldova pentru procurarea gazelor în locul celor rusești. Nu știu cât de fericite au fost oficialitățile Rusiei când, în 2010, Republica Moldova a devenit membră a Comunității Europene a Energiei, o structură care își propune să integreze vecinii Uniunii Europene pe piața internă europeană a energiei și, acum, când sunt demarate lucrările care vor face ca Rusia să nu mai fie principalul furnizor de gaze pentru Republica Moldova.

România are norocul să fie extremitatea estică a Uniunii Europene. Zic noroc pentru că are o scuză pentru slaba evoluție în asimilarea valorilor și oportunităților oferite de această structură regională. Și norocul mai apare pentru că, în cazul acesta, are un rol important în perspectiva extinderii Uniunii, care își propune să integreze aceste țări în piața internă a energiei prin măsuri legislative, dar și prin stabilirea de conexiuni fizice.

Finanțarea proiectului

Comisia Europeană a aprobat deja o finanțare în valoare de 7 milioane de euro în cadrul Instrumentului european de vecinătate și de parteneriat și a programului de cooperare transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Guvernul României s-a angajat de asemenea să sprijine Republica Moldova cu suma de 9 milioane de euro. Costurile totale de construcție sunt estimate la 28 de milioane de euro.

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul este disponibil aici.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.