Armin Laschet, ales președinte al CDU

Armin Laschet, ales președinte al CDU

Armin Laschet este noul președinte al Uniunii Creștin-Democrate, principala forță forță politică din Germania. A câștigat alegerile interne la limită – doar 52% din voturi în runda decisivă – în cadrul unor alegeri care au avut trei candidați. Alegerile vin după de Annagret Kramp Karrenbauer, actuala ministră a apărării din cabinetul Angelei Merkel, și-a dat demisia în februarie anul trecut.

Laschet este considerat varianta sigură de mulți, continuând o politică de tipul Angelei Merkel, bazată pe consens. Nu se știe încă dacă va fi candidatul de cancelar în cadrul alegerilor programate pentru septembrei 2021, fiind alte alternative în prim plan – ministrul de finanțe Jens Spahn și Markus Soder, ministrul-președinte al Bavariei din partea CSU. Jens Spahn, de altfel, l-a susținut pentru a deveni președintele partidului. De altfel, alegerile vor fi destul de competitive, cu diferențe semnificative de program între principalele partide, și candidați serioși pentru rolul de cancelar propuși de mai multe partide. Deși au căzut în sondaje pe locul al treilea, după Verzi, social-democrații merg pe propunerea vicecancelarului Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe al Germaniei, fost primar din Hamburg.

Născut în Aachen, la granința cu Belgia și Olanda, Laschet a urma o educație conservatoare, devenind avocat și urmărind o carieră în jurnalism. Urmează din 1994 o carieră politică incluzând membru al Bundestagului din circumscripția Aachen, membru al Parlamentului European, membru al parlamentului landului Renania de Nord – Westfalia, ministrul în executivul landului responsabil de afaceri sociale, pentru ca din 2017 să devină ministrul-președinte al Renaniei de Nord-Westfalia, cel mai numeros și bogat land german.

Mesajul transmis de acesta arată că, dacă va fi ales cancelar, ar putea continua o orientare mai profundă asupra problemelor domestice din Germania. Rămâne de văzut cum va arăta coaliția care va forma următoarea guvernare în Germania, cu probabilitatea cea mai mare între una între CDU și Verzi, urmată de continuarea uneia cu SPD și, posibil, FDP (desigur, fără a exclude potențialul unei coaliții de stânga).

Politica europeană va urma pe un trend similar, la fel și ceea ce se întâmplă în raporturile cu China și Rusia. Rămâne de văzut modalitatea de acomodare a politicii transatlantice, ținând cont de perspectivele diferite față de China și, totodată, de faptul că Laschet rămâne un susținător al cooperării franco-germane.

Sondajele de opinie indică acum Uniunea Creștin Democrată cu 36%, Verzii cu 20%, SPD cu 15%, Alternativa pentru Germania cu 10% și Stânga cu 8% și FDP cu 7%.

captura de ecran

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *