Apți de muncă, dar cu mâinile în sân. Fake news al Știrilor Pro TV

Apți de muncă, dar cu mâinile în sân. Fake news al Știrilor Pro TV

M-am grăbit să postez pe Facebook o listă cu zece categorii de persoane incluse în ceea ce Știrile Pro TV și alte persoane și organizații au distribuit ca fiind marea criză a „oamenilor apţi să lucreze” care preferă „să stea cu mâinile în sân”.

Românii care stau degeaba” spune titlul reportajului și articolului realizat și publicat de Știrile Pro TV (link) în care sunt amestecate date și informații fără logică.

Dacă putem aprecia în mod cinic rețeta de construcție a mesajului, aplicată în mai multe părți ale lumii, comentariul de la final, din ultimele patru paragrafe, este o expresie a analfabetismului funcțional formator de opinie publică.

Faptul că sunt enumerate câteva categorii de persoane care sunt inactive economic nu înseamnă că au rezolvat problemele principale ale articolului. Este incoerent, nedocumentat, lipsit de acuratețe, fals și instigator la ură împotriva unor categorii sociale marginalizate.

Pentru că persoanele inactive economic, în funcție de statistici1, formează un grup incredibil de variat, m-am gândit să extind lista publicată pe fugă de Știrile Pro TV și să ofer repede zece categorii de persoane aflate în rândul celor 4,3 milioane:

– cetățenii români care muncesc în afara țării și nu au declarat acest lucru autorităților române; 
– beneficiarii asistenței sociale de tipul venitului minim garantat (acordată în condiții clare);
– persoanele cu dizabilități care nu se integrează sau care nu se pot integra pe piața muncii din diferite motive;
– lucrătorii la negru – statistic inactivi din punct de vedere economic, dar cu contribuții vizibile în economia reală și/sau informală, de la ștersul geamurilor la semafor și activități de menaj și îngrijire la antreprenori fără baze legale în adâncurile internetului;
– zilierii neînregistrați în rapoartele de trimis către contractorii muncii către autorități;
– tinerii ieșiți de pe băncile școlii și facultății care nu au intrat pe piața muncii;
– *probabil studenții care nu lucrează (*cu mențiunea că nu m-am uitat ce date au folosit la categoria aceasta);
– persoanele cu responsabilități personale, casnice sau familiale (în principal, persoanel care suferă de anumite boli care le îndepărtează de activități economice și persoanele care rămân acasă să aibă grijă de copii, etc.);
– mulți cerșetori și oameni fără adăpost care nu sunt/nu mai sunt sub sprijinul măsurilor de protecție socială;
– managerii din multinaționale, tinerii sau lucrătorii care își iau un „gap year”/an sabatic (depinde de regimul contractual al implementării decizie).

Nu corectez articolul lor pentru că este un exemplu tip de „așa nu”. De exemplu, persoane care se întrețin din alte venituri, vorbind de cazurile legale, nu sunt persoane inactive economic nici real, nici statistic.

sursă imagine: Pixabay
  1. nu mi-am dat seama cum au amestecat datele, dar e o altă poveste []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *