Anul turismului UE-China

Anul turismului UE-China

19 ianuarie marchează deschiderea oficială a „Anului turismului UE-China 2018”, o manifestare a diplomației culturale europene în contextul parteneriatului dintre Uniunea Europeană și China. Acesta vine după anunțul făcut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-ministrul Republicii Populare Chinze, Li Keqiang, în iulie 2016.

Inițiativa își propune să crească numărul de vizite, să promoveze turismul sustenabil, să stimuleze oportunitățile de investiții în Europa și China și să sprijine negocierile între cele două părți privind facilitățile de vize și de conectivitate aeriană.

„EU China Tourism Year” va însemna, conform informațiilor furnizate în anunțul lansării:

  • campanii cooperative marketing finanțate prin parteneriate public-privat;
  • întâlniri ale mediului de afaceri;
  • întâlniri B2B pentru operatorii de turism.

Uniunea Europeană își propune ca această manifestare inclusă în Parteneriatul strategic dintre UE și China să ducă la o creștere anuală cu 10% a vizitatorilor chinezi, reprezentând cel puțin un miliard de euro anual pentru industria europeană de turism, și să conducă la semnarea a aproximativ 200 de acorduri de parteneriat între companiile europene și cele chineze.

De partea europeană, inițiativa este implementată sub coordonarea Comisiei Europene prin Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, în timp ce Administrația Națională a Turismului din China este responsabilă de aceste demersuri din partea Chinei.

China și Uniunea Europeană sunt două din primele trei economii ale lumii, China fiind cea mai mare piață de turism din lume în privința cheltuielilor. Cele două părți au stabilit legături diplomatice oficiale în 1975, iar negociază pe teme precum facilitarea vizelor, combaterea migrației ilegale, siguranța aeriană.

Opt milioane de pasageri au călătorit între UE și China în 2015, în prezent fiind peste 150 de rute diferite între aeroporturile din UE și cele din China, cu aproximativ 2.500 de zboruri în fiecare lună (80% dintre locuri către Shanghai sau Beijing în China/40% dintre locuri către Frankfurt sau Paris în UE).

anul turistic ue-china
sursa imagine: ECTY2018.org

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.