Angajament al UE pentru oferirea apei potabile în Gaza

Angajament al UE pentru oferirea apei potabile în Gaza

Fâșia Gaza avea în 2014 peste 1,8 milioane de locuitori, iar în prezent locuiesc acolo peste 2 milioane de palestinieni, cu o creștere a populației estimată la 3,2% pe an.

Sursele de apă potabile pentru această populație sunt aproape exclusiv reprezentate de acviferul de coastă, capabil să furnizeze undeva la 55 – 60 de milioane de metri cubi de apă pe an, în timp ce cererea de apă este în jur de 180 de milioane de metri cubi de apă pe an. Din apa furnizată din acvifer, doar 3% este conformă cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea apei de băut.

Pentru a rezolva această problemă umanitară, Comisia Europeană și Autoritatea Palestiniană, împreună cu Banca Europeană de Investiții, Banca Islamică de Dezvoltare și Banca Mondială, au decis construirea unei stații de desalinizare, un proiect ce se ridică la aproximativ 560 de milioane de euro.

Proiectul include stația de desalinizare propriu-zisă, instalațiile privind furnizarea energiei necesare și construcția unui coridor nord-sud pentru distribuirea apei de băut. Însă acest proiect are nevoie de finanțare, prin urmare actorii amintiți anterior și-au unit forțele.

Pe 20 martie, la Bruxelles, a fost realizat angajamentul pentru începerea acestui proiect de infrastructură, cel mai mare proiect de infrastructură din Fâșia Gaza. Proiectul stației principale de desalinizarea din Fâșia Gaza și al lucrărilor asociate va oferi minimum 55 de metri cubi de apă potabilă locuitorilor.

Conferința a mobilizat sprijin financiar de 456 de milioane de euro (aproximativ 80% din suma necesară) pentru acest proiect, dintre care aproximativ 77 de milioane de euro proveniți doar din partea Uniunii Europene.

Acesta este un exemplu de activități desfășurate de Uniunea Europeană în afara granițelor sale, prin care ajută oameni. Astfel de proiecte sunt încurajate și sprijinite prin politicile de solidaritate pe care UE și statele sale membre le implementează, sprijinind dezvoltarea altor regiuni. De data aceasta, proiectul este în vecinătatea UE.

sursa imagine: EU flags/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.