Amenda primită de Google este binevenită

Amenda primită de Google este binevenită

Am stat câteva zile înainte să scriu despre amenda primită de Google în urma investigațiilor conduse de Comisia Europeană în privința respectării practicilor concurențiale de către gigantul american. 2,42 miliarde de euro are de plătit Google pentru violarea regulilor europene antitrust prin abuzarea poziției dominante pe piață pentru favorizarea unui alt serviciu al companiei.

Au fost câteva critici aduse acestei concluzii: UE acționează împotriva giganților economiei americane, reprezintă o tendință protecționistă a Uniunii pentru protejarea și încurajarea dezvoltării capitalului autohton, este o metodă a birocraților de la Bruxelles de a sancționa inovarea și oferirea de servicii mai facile consumatorilor. Lista continuă cu altele, însă m-am oprit la acestea.

Nu este chiar așa. Poziția conservatoare a Uniunii Europene este privită cu scepticism de multă lume și nu numai în privința adoptării noilor tehnologii. Un alt caz este cel al asigurărilor sociale, altul poate fi cel al investițiilor publice. Nu sunt puțini cei care se întreabă unde este un Google european, un Facebook european, un IBM european. Aș spune chiar și un LinkedIn european, dar am deja cont pe echivalentul acestuia, deci nu îmi permit să mai zic asta. Las curioșii să îl caute.

google tableta
credit imagine: Twin Design / Shutterstock.com

În primul rând, companiile americane au beneficiat de un avantaj competitiv important față de orice produs european: accesul la o piață largă. În comparație, piața europeană este destul de limitată prin granițele fiecărui stat. Coordonarea la nivel european asigură tocmai aceste avantaje companiilor europene: accesul la piață domestică mai mare. Este unul dintre motivele pentru care spun deschis că dacă vreți să vă deschideți o afacere, priviți din România dincolo de granițele României, adică păstrați sediul și activele companiei aici și atrageți consumatori și investiții inclusiv din afară.

În al doilea rând, sectorul IT american a fost privilegiat. La fel ca în cazul României. A luat astfel având și a ajuns să aibă competitori doar din China, unde o ultraliberalizarea a avut proprii beneficiari. Unii dintre aceștia au fost giganții IT chinezi. De-asta europenii aleg acum între cumpărături externe de pe Amazon, de pe eBay, de pe Alibaba și de pe Rakuten. Nu înseamnă că nu sunt niște servicii bune, ci doar că au existat niște momente în care aceștia au fost ajutați să se dezvolte, ceea ce a lipsit companiilor europene.

În al treilea rând, având avantajele de mai sus, a fost simplu pentru aceste companii să se extindă și pe alte piețe. Și aici apar problemele pentru că, dominând o piață și alegând să îți favorizezi propriile servicii de pe alte piețe, îți privilegiezi propriile servicii și pui piedici altora care fac la fel ca tine. Nu știm dacă mai bine sau mai rău, însă, punând cumpărătorul în fața serviciului tău și limitând capacitatea acestuia de a se orienta și către serviciile concurentului, însă nu e corect. Și e grav, când știi că există o legislație europeană care interzice aceste practici.

Avantajul Comisiei Europene este că există numeroase metode de adunare a datelor necesare în era digitală. Și asta a făcut. A făcut analize pe baza evidențe strânse precum documente de la Google și de la alți jucători de pe piață, o cantitate enormă de date – 5,2 terabiți de rezultate ale căutărilor pe Google (în jur de 1,7 miliarde de interogări de căutare), experimente și sondaje cu privire la impactul vizibilității în rezultatele căutărilor, date de trafic și date financiare, cercetări de piață asupra consumatorilor și competitorilor pe piețele relevante, inclusiv prin chestionarea a câteva sute de companii.

Iar concluzia a fost cea pe care o știm, în urma căreia a urmat o amendă de 2.424.495.000 de euro, calculată în baza valorii câștigurilor Google din serviciul de comparare cumpărături din cele 13 state vizate din spațiul economic european. Este o lecție inclusiv pentru alții care pleacă la drum cu astfel de tactici. Regulile au fost publice. Iar despre protecționism, discuția este mai largă. Amintesc doar că plângeri privind acest comportament au venit inclusiv de la alte companii americane din sectorul IT.

Este și o lecție pentru antreprenorii din România care uită de multe ori că nu pornesc la drum de la aceeași linie de start și, în același timp, reduc succesul competitorului la discursurile motivaționale ale liderilor din domeniu. Și avem și pe la noi suficiente exemple de acest tip.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *