Ambasadorul Hans Klemm și drepturile minorităților din România

Ambasadorul Hans Klemm și drepturile minorităților din România

Intenționat, se cultivă în România imaginea unui stat aflat sub asediu. Poza făcută de ambasadorul Hans Klemm cu un simbol istoric (și chiar administrativ o bună perioadă de timp din acest deceniu) al unei comunități este folosită de mai multe direcții pentru a alimenta tendințele naționaliste.
 
Din start, trebuie să eliminăm un fenomen imposibil – secesiunea. Și poate ar fi necesar să recunoaștem că există o zonă din România care are nevoie de un grad mai mare de autonomie. Și nu ar fi singura, dar vom revedea dezbaterea asta peste un an.
flags geneva
sursa imagine: BarryTuck / Shutterstock.com
 
Redau poziția Ambasadei SUA:
 
Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătorește periodic prin țară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societății românești. În calitate de aliat și partener strategic al României, Statele Unite sprijină și aplaudă democrația din România și eforturile României de a-și consolida instituțiile democratice prin participarea deplină și egală a tuturor segmentelor societății.
 
În traducere, România trebuie să lucreze la garantarea și protejarea drepturilor indivizilor aparținând minorităților naționale, fie ele exercitate individual sau în comunitate.
 
Ultimele trei rapoarte de țară privind practicile pe domeniul drepturilor omului realizate de Departamentul de Stat amintesc de discriminarea minorităților naționale, inclusiv de problema steagului care a stârnit acum controverse. Pare un punct minor, dar când apare consecutiv în trei rapoarte, folosind un limbaj diplomatic, aparent insesizabil prin prezentarea factuală, ar trebui să dea de gândit.
 
Iar în final aș vrea să ne gândim cum e posibil ca într-o democrație, într-un stat de drept, în care practic suntem egali în fața legii, într-un stat în care legea este identică, unii cetățeni au dreptul să își aleagă simbolurile locale și regionale, fie ele de uz cultural, religios, administrativ-teritorial, tradițional – simboluri identitare într-un cuvânt, iar alții nu.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!