Alianța Europeană a Bateriilor pe care România o ignoră

Alianța Europeană a Bateriilor pe care România o ignoră

Uniunea Europeană stă, în general, prost cu bateriile într-o primă tranziție verde (plus cea digitală, căci digital fără baterii este cam imposibil). De acolo a apărut în 2017 ideea lansării unei inițiative paneuropene care să pună bateriile în prim-plan, Alianța Europeană a Bateriilor.

Aceasta a fost lansată în 2017 de Comisia Europeană, statele membre UE, industria interesată și comunitatea științifică pentru că bateriile sunt o parte importantă, de dimensiune strategică, a tranziției despre care vorbim. Nu mai vorbim de faptul că este un element central al competitivității sectorului auto-moto (nicio problemă pentru noi, din ce am înțeles, căci Dacia produce electrice în China, deci dacă se întâmplă ceva pe acest lanț, ghinion). Alianța a strâns până acum participarea a vreo 440 de actori și vreo 100 de miliarde de euro mobilizate.

sursă imagine: ec.europa.eu

Alianța își propune să dezvolte lanțuri valorice privind bateriile sustenabile, competitive și inovative în Europa. Asta înseamnă securizarea accesului la materii prime, sprijinirea producției, asigurarea unui leadership industrial prin cercetare și inovare, dezvoltarea unei forțe de muncă pregătită pe între lanțul valoric, orientarea spre dimensiunea sustenabilității și chiar consistența cu alte arii precum mobilitatea, energia, comerțul.

Acum mă uitam pe steagurile și pe membrii acestor componente. Deși nu a fost niciodată vreun secret, am găsit din România participând doar o companie, Prime Batteries Technologies. Și aceasta interesată de vreo patru axe prioritare, dacă nu mă înșel. Este foarte bine că este ceva, dar cum se poate să fie doar o companie și zero interes public (nu, statul nu e rău și nu există inovație fără spijin din partea statului), mai ales când ai alocări de miliarde de euro pentru verde din fonduri europene prin diferite modalități? Alergăm după gaz și ratăm saltul către ceea ce contează. De altfel, zero universități  și institute de cercetare implicate în această inițiativă, ca în multe altele, chiar aproapte toate.

Poate comparația cu Finlanda în privința participării nu își are rostul, dar suntem departe și de Polonia, Ungaria, Slovacia sau Ucraina.  Sunt niște proiecte industriale puternic sprijinite, cu miliarde de euro, generatoare pe termen lung de milioane de locuri de muncă în Europa, ignorate de România (România ca stat, România ca societate, România ca mediu antreprenorial).

P.S.: Comisia Europeană, de menționat, a recomandat statelor membre să includă proiecte legate de baterii în planurile naționale de redresare și reziliență, acel plan prin care politicienii peneliști, pesediști și pluseriști forțează proiecte de gaze, drumuri și poduri, precum și alte proiecte care pot fi finanțate din bugetele locale, naționale, din fondurile de coeziune și de dezvoltare regională.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *