Alegerile democraților din Iowa și eșecul numărării electronice a voturilor

Alegerile democraților din Iowa și eșecul numărării electronice a voturilor

Luni, pe 3 februarie 2020, au avut loc în Iowa primele „alegeri primare” (caucus în Iowa), un pas în urma cărora sunt determinați printr-o procedură specifică fiecărui partid și fiecărui stat candidații pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite din toamnă.

Lipsit de competiție internă în partid după multe decenii, Donald Trump nu a avut nicio problemă să se impună în fața contracandidaților din Partidul Republican, obținând 97,1% din voturi și 39 de delegați, urmat de Bill Weld, fost guvernator al Massachusetts cu 1,3% și un delegate și de fostul reprezentant de Illinois  Joe Walsh cu 1%.

De cealaltă parte, competiția este aprigă și fiecare delegat contează pentru candidați și pentru echipele de campanie ale acestora. Cum nu se putea și specific Iowa, a apărut și o problemă în alegerile interne ale Partidului Democrat din acest stat. La final, Pete Buttigieg, fost primar al unui orășel de vreo 100.000 de oameni din Indiana, South Bend, a obținut 13 delegați (25% din preferințe), cu unul mai mult față de câștigătorul votului popular (26,6%), Bernie Sanders. Pe locul al treilea, cu 20% din preferințe și opt delegați s-a aflat Elizabeth Warren, senatoare de Massachusetts, urmată de Joe Biden, fostul vicepreședinte de sub mandatul lui Barack Obama, implicat în scandalul demiterii procurorului general din Ucraina, cu 13% din preferințe și șase delegați. Cu un delegat obținut pentru 12% din preferințe s-a întors acasă din Iowa și Amy Klobuchar, un candidat minor, senatoare de Minnesota.

Scandalul este dat de eșecul de aplicația de smartphone folosită pentru raportarea datelor din secții. Din unele surse, originea erorii era data de cod, raportând doar rezultate intermediere. Problema este că multe erori sunt din cod, surprinzător când vin din această zonă și nu din cea a erorilor umane.

Aplicația realizată de o companie în care e investit unul dintre donatorii pentru campania lui Pete Buttigieg este un exemplu bun asupra vulnerabilităților pe care le au sistemele digitale de raportare a rezultatului votului. Partidul Democrat din Iowa a folosit această aplicație pentru a moderniza sistemul de raportare, trecând peste metodele tradiționale. Trecuse testările și obținuse încrederea reprezentaților organizației, chiar dacă examinările după scandal arată vulnerabilități. Și a eșuat când era nevoie să își dovedească fiabilitatea și încrederea.

Aplicația electronică a contribuit la amânări considerabile ale raportării rezultatelor din caucus și raportări incorecte ale rezultatelor. A contribuit la scăderea increderii în sistemul politic, în sistemul electoral și în folosirea tehnologiilor electronice ca soluție alternativă. Mai mult, a ridicat unele dintre întrebările esențiale ale sistemelor electronice: de unde știu că votul este raportat, că votul meu este în raport și că este cel raportat. În Iowa, chiar dacă raporta rezultate din „secții”, a raportat rezultate parțiale, incomplete și, în unele cazuri, inconsistente cu realitatea.

În urma rezultatelor anunțate de Partidul Democrat joi seara, trei zile mai târziu, agenția de știri Associated Press (AP) spune că este într-o situație de incapacitate în a declara un câștigător al caucusului democrat din Iowa, bazându-se pe diferența de 0,09% dintre candidați anunțată de partid și pe alte erori.

AP susține că există dovezi care arată că Partidul Democrat nu a întocmit cu exactitate rezultatele, inclusiv cu date dintr-o secție lipsă. Mai mult, amintesc aceștia, nu au fost renumărate voturile și nici nu a fost efectuat vreun demers pentru a revedea dacă au fost raportate corect din secții.

Presidential candidate Pete Buttigieg delivers caucus night remarks at Drake University in Des Moines, IA on Feb 4, 2020. (Photo: Chuck Kennedy/PFA)

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *