Alegeri de urmărit în 2018 în Uniunea Europeană

Alegeri de urmărit în 2018 în Uniunea Europeană

Anul acesta va fi bogat în alegeri de urmărit, unele dintre ele urmând a avea implicații inclusiv asupra României. Am trecut de jumătatea lunii ianuarie 2018 și, până la acest moment, încă nu avem definitivată coaliția de guvernare din Germania rezultată în urma alegerilor din septembrie 2017, ci doar o înțelegere pentru o nouă „mare coaliție” între creștin-democrați și social-democrați.

Turul al doilea al alegerilor prezindețiale din Cehia are loc pe 26-27 ianuarie, bătălia între actualul președinte ceh Milos Zeman, social-democrat, și centristul Jiri Drahos, fost președinte al Academiei de Științe a Cehiei, susținut de o partide de centru-dreapta și nu numai, este una aprigă, cu rezultate incerte.

La sfârșitul lunii ianuarie, finlandezii vor merge la vot, unde președintele Sauli Niinisto, ales în 2012 pe o platformă liberal-conservatoare, își caută reconfirmarea ca independent și nu pare a avea probleme în a-și recâștiga mandatul.

În Italia, vor avea loc alegeri generale la începutul lui martie. Coaliția de centru-stânga condusă de fostul prim-ministru Matteo Renzi, Movimento 5 Stelle și coaliția de centru-dreapta condusă de Forza Italia (cu revenirea lui Silvio Berlusconi în imaginea publică) și Liga Nordului pot crea suficiente surprize.

Pe 8 aprilie, Ungaria merge la vot în alegeri generale, într-o campanie care a început deja. Prim-ministrul Viktor Orban se va întreba dacă va obține din nou o supermajoritare a coaliției pe care o conduce, una care să îi permită un mandat fără probleme. Viktor Orban a fost prim-ministru al Ungariei între 1998 și 2002, ulterior reajungând pe această poziție începând cu 2010.

Vor mai avea alegeri parlamentare în Letonia, Luxemburg, Slovenia și Suedia, precum și alegeri prezidențiale în Cipru și Irlanda.

În Letonia, bătălia este între social-democrație, o coaliței a verzilor și agriculturaliștilor, și a liberal-conservatorilor, cu posibile suprize din partea naționaliștilor.

În Slovenia, vor avea loc alegeri parlamentare în vară, iar în acest moment competiția este, în principal, între liberal-conservatori, social-democrați și social-liberali. Cu o multitudine de partide și un electorat fragmentat în numeroase direcții, coaliția rezultată va fi de urmărit. Acum, la guvernare se află o coaliție între liberali, social-democrați și pensionari (da, un partid care urmărește dreptatea socială și a reușit să treacă pragul).

În septembrie, vor avea loc alegeri generale în Suedia. Cu prima șansă se află social-democrații conduși de actualul prim-ministru Stefan Lofven, urmați de moderați (liberal-conservatori) și de național-conservatori.

După, în octombrie, au loc alegeri generale în Luxemburg, unde principalul partid din legislativ se află în opoziție. Sondajele indică creștin-democrații cu o creștere a numărului de mandate în urma alegerilor, însă mai este timp până la alegeri, iar coaliția de centru-stânga este formată din liberali, social-democrați și verzi.

Pe 28 ianuarie sunt alegeri prezidențiale în Cipru. Actualul președinte, Nicos Anastasiades, sprijinit de liberal-conservatori, are prima șansă la realegere, însă cu puține emoții din partea următorilor doi clasați, reprezentanții progresiștilor și ai unui partid centrist național-conservator.

În Irlanda, au loc alegeri prezidențiale la fiecare șapte ani. Actualul președinte este cotat cu prima șansă, având posibilitatea de candida din nou, după primul mandat.

În orice moment pot apărea alte alegeri. Ne amintim cum în 2017, în Regatul Unit, Theresa May a chemat alegeri anticipate. Totodată, merită amintit că mai sunt o serie de state care vor avea alegeri locale, precum Belgia, Olanda și Regatul Unit.

steaguri ue membri state
sursa imagine: flags of EU member states/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *