Ajutorul statului german pentru Air Berlin

Ajutorul statului german pentru Air Berlin

Air Berlin este în insolvență. Cea de-a șaptea companie de transport aerian de pasageri din Europa își caută salvarea într-un împrumut punte facilitat de instituția financiară publică KfW, statul german intervenind astfel în salvarea temporară a companiei.

Marea problemă care s-a pus este dacă ajutorul oferit de Germania respectă reglementările europene privind ajutorul de stat, aceasta fiind una dintre criticile aduse de alți operatori de transport aerian de pasageri în momentul în care au auzit ideea pregătită pentru salvarea Air Berlin.

Comisia Europeană a răspuns public pe 4 septembrie, anunțând că notificarea Germaniei privind intenția de a acorda acest ajutor este întemeiată și respectă standardele europene, ținând cont de câteva condiții.

Cel mai important detaliu al acestui ajutor este că împrumutul are ca scop continuarea operațiunilor companiei în lunile următoare, pe termen scurt, timp în care au loc negocieri pentru vânzarea activelor și ieșirea de pe piață a companiei.

Comisia Europeană a ținut cont și de faptul că împrumutul va fi acordat în tranșe, sub condiții stricte, cu notificări săptămânale în privința nevoii de lichidități și de angajamentul Germaniei în privința plății depline a împrumutului sau trimiterii unui plan de lichidare pentru Air Berlin.

Răspunsul Comisiei în acest caz oferă un bun exemplu în privința condițiilor de îndeplinit în situația unor ajutoare de stat privind companiile care se pregătesc să părăsească piața în lipsa altor opțiuni.

Politicile europene în domeniul competiției și ajutorului de stat oferă bune exemple de protejare a intereselor pasagerilor și de protejare a bunei funcționări a pieței în situația intervenției statului în ajutorarea anumitor companii.

Air Berlin există din 1978 și are huburi în Berlin, Aeroportul Tegel, și Dusseldorf. 29% din acțiunile companiei principale sunt deținute de Etihad Airways, iar alte 12% de ESAS Holding AS, deținătorii Pegasus Airlines. Mai multe companii și-au manifestat interesul de a cumpăra compania.

sursa imagine: airberlin.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.