Acord european pentru EU4Health 2021-2027

Acord european pentru EU4Health 2021-2027

Președinția germană a Consiliului UE și Parlamentul European au ajuns la un acord în privința Programului EU4Health 2021-2027. EU4Health va avea 5,1 miliarde de euro, fonduri alocate pentru acțiuni în domeniul sănătății.

Programul EU4Health urmărește să sprijine politicile naționale ale statelor membre și să promoveze coordonarea lor pentru a contribui la îmbunăătțirea sănătății UE. Permite măsuri care să susțină:

  • sprijin pentru acțiuni de promovare a sănătății și prevenirea bolilor;
  • contribuții la protejarea cetățenilor UE în fața amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății;
  • creșterea folosirii instrumentelor și serviciilor digitale în sănătate;
  • creșterea cooperării transfrontaliere;
  • sprijinirea angajamentelor globale și inițiativele din domeniul sănătății ale organizațiilor internaționale.

Un obiectiv specific al programului, anunță Consiliul UE, este de a sprijini acțiunilor care completează rezervele naționale de produse esențiale în situație de criză de la nivelul UE, în sinergie cu alte instrumente aflate la dispoziția Uniunii, precum și de a sprijini mobilizarea lucrătorilor din domeniul sănătății în zone de criză. Include și sprijin pentru probleme de sănătate publică cu impact pe termen lung precum prevenirea și tratamentul bolilor transmisibile și netransmisibile precum cancerul, dar și acțiuni pentru îmbunătățirea sănătății mintale și reducerea inegalităților din sănătate.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Acord european pentru EU4Health 2021-2027”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *