Accidentul aviatic, distragerea atenției de la raportul MCV

Înțeleg drama care a avut loc în Munții Apuseni în urma unui accident aviatic de acum câteva zile. Este trist ce s-a întâmplat, ceasul nu poate fi întors, iar viețile acelor oameni nu mai pot fi recuperate. Putem să ne amintim de ei, să ținem momente de reculegere, să îi decorăm post-mortem și cam atât. Nu trebuie să uităm că zilnic se întâmplă accidente de care nu aude aproape nimeni. Aici, pot da un exemplu unei persoane muncitoare care a murit în curte la mine, după ce mașina în care se afla a ajuns unde nu trebuia.

Distragerea atenției de la o problemă fundamentală

Am observat că fluxul meu de știri a fost invadat cu o atitudine generală de mâhnire la adresa celor vinovați. Care sunt cei vinovați? Scuzați-mă, dar după război se arată mulți viteji, iar canalele lor de televiziune le știm. Sunt transformați în eroi oameni care, pur și simplu, și-au făcut o datorie civică, se umblă prin toate cotloanele după tabloidizarea unui accident nefericit. S-au demis oameni, unii au promis că înființează comisii pe care le au deja în subordine, iar alții comentează peste măsură în goana după profit. Manipularea este la ea acasă în aceste zile. Inventăm probleme naționale pentru a le evita pe cele care arată, într-adevăr, unde se află națiunea.

Comisia European a publicat raportul MCV

Comisia EuropeanaAstăzi, Comisia Europeană a publicat rapoartele MCV pentru România și Bulgaria. Din păcate, România suferă la nivel internațional (și vedem că incapacitatea internă reflectată pe plan extern ajunge și la omul de rând). Am citit raportul pentru România și se confirmă previziunile, anume că progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare sunt, mai degrabă, regrese.

În pofida unor progrese în privința luptei împotriva corupției și a funcționării Curții Constituționale, de exemplu, președintele Barroso a declarat că „raportul arată însă și că progresele nu au fost ușor de obținut și că cele realizate într-un domeniu pot fi anulate de regrese în alt domeniu”.

Domenii privite cu îngrijorare în raportul MCV

  • rezistența la măsurile în materie de integritate și anticorupție;
  • independența sistemului judiciar;
  • numirile în posturi cheie;
  • presiunea politică și mediatică asupra sistemului judiciar.

Puteți citi raportul tehnic aici.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

One Reply to “Accidentul aviatic, distragerea atenției de la raportul MCV”

  1. Intr-adevar, accidentul aviatic din Apuseni a fost mult prea mediatizat, insa:

    1. Victimele au murit in primul si in primul rand din vina autoritatilor, cele care nu au reusit sa coordoneze activitatile. Vinovati normal ca exista, iar noi, cetatenii, trebuie sa aratam ca ne pasa, ca doar statul asta nu e guvernat de ciori, e guvernat de ei. Si daca noi nu le atragem atentia “Alo, nenea, nu prea imi place de tine”, lor nu o sa le pese.
    2. Intr-adevar, raportul MCV este important, dar daca tot zici ca e atat de important, ai putea sa il si analizezi un pic: ce e el pentru Romania, ce prezinta si care sunt exact problemele identificate. Asa face un student la stiinte politice care ii informeaza pe oameni.

Comments are closed.