A patra lună fără comisar european

A patra lună fără comisar european

Între povara negocierilor pentru obținerea susținerii pentru noul guvern și mișcările haotice ale fostului prim-ministru, actual prim-ministru interimar Viorica Dăncilă, am intrat în a patra lună de când România, ca parte a Uniunii Europene, nu are un comisar european. 20 de milioane de cetățeni europeni, după ce și-au negociat un drept colectiv ca stat, acela de a avea un reprezentat în colegiul comisarilor europeni, sunt lăsați de liderii politici de moment fără posibilitatea de a-l exercita.

Ceea ce a început ca o mișcare a unor forțe politice europene de a se opune respectării Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene și a deciziilor Consiliului European, având mai multe motive ascunse, pe care nu le voi aminti aici, fiind excluse inițial România și Estonia de la obligația legală a trimite un reprezentant în colegiul comisarilor, a continuat cu mișcările haotice și anti-naționale ale Vioricăi Dăncilă, retrăgând brusc propunerea de comisar interimar și propunând o persoană coruptă, o prietenă de-a sa, ca propunere de comisar-desemnat. Așa, din 28 de state membre, a rămas doar România în situația de a nu avea un comisar, un comisar interimar sau vreun comisar-desemnat.

A patra lună va ajunge a cincea lună, cu octombrie, pentru că noua Comisie nu își va începe activitatea la 1 noiembrie, așa cum era planificat, nu din cauza României sau Ungariei, ci din cauza încercării acelorași forțe politice (și economice) de a schimba dinamica agreată în Consiliul European și în Parlamentul European prin compoziția Comisiei Europene 2019-2024. Dar pentru România, va însemna intrarea în a cincea lună fără a avea un reprezentant trimis în colegiul comisarilor, exact în momentul în care se discută subiecte de interes pentru viitorul Uniunii Europene, de la direcții politice și programare de politici la planificarea bugetară.

Comisarii europeni sunt reprezentanți ai interesului comun european, însă acest interes comun este definit și sunt luate în considerare diferite aspecte tehnice și politice, la care România nu participă din iulie, de când fostul comisar a fost ales membru al Parlamentului European, iar politica internă nu a reușit să furnizeze un comisar european și o propunere pentru viitorul comisar din partea țării.  Iar eu aveam așteptări că Guvernul României va acționa câteva instituții europene la Curtea de Justiției a Uniunii Europene pentru a corecta abuzurile și ilegalitățile de pe sfârșitul mandatului lui Jean-Claude Juncker, însă din septembrie discuția este numai despre incompetență în politica domestic.

imagine: European Union, 2015/EC – Audiovisual Service

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *