A arăta cine este suveranul. Catalonia

A arăta cine este suveranul. Catalonia

Câteva sute de răniți în urma intervențiilor autorităților naționale spaniole de astăzi. Se putea altfel? Mai bine spus, se putea interveni altfel? Căile politice și legale eșuaseră.

Autoritățile și politicienii de la nivel regional (Catalonia) au ajuns în momentul în care au zis că vor organiza un referendum unilateral de independență (din perspectiva lor, de secesiune – din perspectiva spaniolă). Sprijiniți de o consistentă mișcare pro-independență, au sădit (cu suficiente fapte alternative și știri false) această mișcare în toată perioada de după criză.

Au încălcat legile și au mers mai departe cu un așa-zis referendum (interzis și de guvernul de la Madrid, și de Curtea Constituțională). Au zis chiar că vor proclama independența, dacă rezultatul referendumului va fi în această direcție, indiferent de participarea la vot. Reguli clare pentru desfășurarea acestui așa-zis referendum nu au existat, căci sistemul aplicat permite, de exemplu, votul multiplu.

Ce ai de făcut? Intervii în forță să blochezi un demers deja ilegal și neconstituțional (deci statul de drept și alte de-astea nu mai funcționau), știind oricum că, oricare ar fi rezultatul, cei care au inițiat referendumul vor spune pe urmă că își declară independența. Cu ocazia asta, arăți, cel puțin, cine este suveranul și arăți cu degetul un proces viciat, cu riscul ca autoritățile responsabile de menținerea ordinii și de intervenție să fie atacate (ceea ce s-a întâmplat, dar nu circulă pe Facebook, exemplul cu Garda Civilă). Sigur, nu este logica potrivită de rezolvare a acestui conflict, dar alternativa lipsește pe datele avute la dispoziție…

Demersurile autorităților conduse de la Madrid în această intervenție merită un capitol separat.

Discuțiile despre inexistentul „drept de a decide” ca fundament pentru democrație, un drept care nu există, denotă orice urmă de cunoaștere a acestui subiect.  Și nu există pentru a nu transforma din nou Europa într-un butoi cu pulberi.

În încheiere, recunosc că nu îmi place să văd autoritățile de forță intervenind în timpul unui vot și plecând cu urna, dar trebuie să înțelegem că nu este un vot liber în cadrul unor alegeri corecte.

Cum a spus și prim-ministrul spaniol la finalul zilei, „nu a fost niciun referendum de autodeterminare astăzi în Catalonia”.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *