9 milioane de europeni au sprijinit inițiativele cetățenești europene

9 milioane de europeni au sprijinit inițiativele cetățenești europene

O modalitate care permite cetățenilor europeni să propună proiecte legislative instituțiilor europene este inițiativa cetățenească europeană, un instrument introdus de Tratatul de la Lisabona și care este în vigoare din 2012 la nivelul Uniunii Europenii.

Inițiativa cetățenească europeană permite cetățenilor europeni să propună proiecte de acte juridice în domeniile de competență ale Comisiei Europene. Inițiativele propuse trebuie să fie susținute de cel puțin un milion de locuitori dintr-un sfert din statele membre ale Uniunii Europene, să se afle în sfera de competențe ale Comisiei Europene și să respecte valorile europene.

În ultimii șase ani, aproximativ nouă milioane de cetățeni europeni au sprijinit o inițiativă cetățenească europeană. Însă doar patru inițiative au depășit condiția unui milion de locuitori, iar pentru trei dintre acestea Comisia Europeană întreprinde acțiuni. Din aprilie 2012, au fost înregistrate 48 de inițiative cetățenești, 17 dintre acestea fiind înregistrate între aprilie 2015 și martie 2018.

Însă nu toate propunerile trece condițiile de înregistrare. De când există această modalitate de participare civică pe plan european, 22 de cereri de înregistrare au fost respinse. Mai mult, în prezent, ideea inițiativei este sub semnul reformei, propuneri venind atât din partea instituțiilor europene, cât și din partea cetățenilor. Printre reformele discutate se află diminuarea vârstei de sprijinire a inițiativelor la 16 ani și sprijinirea inițiatorilor în lansarea și găzduirea inițiativei.

Trei sunt inițiativele care au generat acțiuni ale Comisiei Europene până în martie 2018 inclusiv:

  • Opriți vivisecția;
  • Dreptul la apă;
  • Interzicerea glifosatului și a pesticidelor toxice.

Ca răspunsuri, autoritățile europene au venit atât cu acțiuni fără caracter legislativ, cât și cu idei de revizuire și de îmbunătățire a cerințelor privind standardele în ariile urmărite de inițiativele cetățenești propuse.

Pentru cele patru inițiative de succes, aproximativ 116.000 de semnături electronice au venit din România. Germania, Italia și Spania se află printre țările cu cei mai mulți semnatari pentru aceste inițiative.

Inițiativele cetățenești sunt propuse de comitate de cetățeni formate din membri din cel puțin șapte state ale UE. Din 2015 până în martie 2018, cei mai mulți membri ai acestor comitete proveneau din Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Olanda, Belgia și Ungaria. În privința vârstei, aproximativ 32% din membrii comitetelor erau tineri cu vârstele între 21 și 30 de ani.

uniunea europeană state membre
sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *