70% din emisiile GHG provin din 10 state

Ideea de „responsabilități comune, dar diferențiate” își are motivațiile sale. Statele în curs de dezvoltare nu pot fi condamnate la subdezvoltare și nici nu trebuie să întâmpine piedici în calea dezvoltării, motiv pentru care este nevoie de un transfer corect de tehnologie, dar și de angajamente reale de ambele părți. Dar asta nu înseamnă că eforturile trebuie să vină doar din partea dezvoltată, nordul global sau cum vreți să o denumiți.

70% din emisiile GHG provin din 10 state

70% din emisiile de GHG (gazele cu efect de seră) proveneau în 2012 din 10 state: China – 24%, Statele Unite – 12%, Uniunea Europeană – 9%, India – 6%, Brazilia – 6%, Rusia – 5%, Japonia – 3%, Canada – 2%, DR Congo – 1,5% și Indonezia – 1,5%.

emisii gaze cu efect de seră
sursă imagine: Carbon Brief/Eurasia Group

Desigur, vorbim aici și de ele ca fiind cele mai cele mai mari și importante blocuri de pe plan global, de aproximativ 4-4,5 miliarde de oameni, dar vedem că Uniunea Europeană reușește să fie un exemplu în privința emisiilor.

În momentul acesta, se discută în cadrul #COP21 ultimele detalii la nivel interministerial. Aștept să văd care vor fi rezultatele.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!