70% din emisiile GHG provin din 10 state

Ideea de „responsabilități comune, dar diferențiate” își are motivațiile sale. Statele în curs de dezvoltare nu pot fi condamnate la subdezvoltare și nici nu trebuie să întâmpine piedici în calea dezvoltării, motiv pentru care este nevoie de un transfer corect de tehnologie, dar și de angajamente reale de ambele părți. Dar asta nu înseamnă că eforturile trebuie să vină doar din partea dezvoltată, nordul global sau cum vreți să o denumiți.

70% din emisiile GHG provin din 10 state

70% din emisiile de GHG (gazele cu efect de seră) proveneau în 2012 din 10 state: China – 24%, Statele Unite – 12%, Uniunea Europeană – 9%, India – 6%, Brazilia – 6%, Rusia – 5%, Japonia – 3%, Canada – 2%, DR Congo – 1,5% și Indonezia – 1,5%.

emisii gaze cu efect de seră
sursă imagine: Carbon Brief/Eurasia Group

Desigur, vorbim aici și de ele ca fiind cele mai cele mai mari și importante blocuri de pe plan global, de aproximativ 4-4,5 miliarde de oameni, dar vedem că Uniunea Europeană reușește să fie un exemplu în privința emisiilor.

În momentul acesta, se discută în cadrul #COP21 ultimele detalii la nivel interministerial. Aștept să văd care vor fi rezultatele.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.