60 de zile până la Brexit

60 de zile până la Brexit

Încă sper că Regatul Unit nu va pleca din Uniunea Europeană, având în vedere potențialul pe care îl are de a consolida viitorul acestei entități sociale, culturale, politice, ideatice. Dar mai sunt 60 de zile. Pe 23 iunie 2016, Regatul Unit a luat o decizie privind viitorul european al acestuia. S-a mai întâmplat în istorie, însă în contexte diferite.

În două luni, Regatul Unit, pe direcția actuală, va fi în afara Uniunii Europene. Pe 30 martie vom spune că integrarea europeană nu este ireversibilă, că un membru care a aderat în 1973 la Comunitățile Europene a părăsit UE în 2019, după 46 de ani. Vom putea spune și că populația are votul final întotdeauna asupra proiectului european, căci așa este. Tratatul Constituțional a fost respins de populație în Franța și Olanda, ieșirea Regatului Unit a fost ghidată tot de populație în urma unui vot în 2016. Sunt două exemple negative pentru construcția europeană, dar sunt și exemple pozitive, de la fundamentele actuale la extindere, la valorile și principiile promovate de Uniunea Europeană.

Știm că există pierzători ai ieșirii din Uniune – aproape toată lumea, întrucât Brexitul va putea fi observat în toate domeniile, de la agricultură și comerț la educație și cercetare. Nu știm cine sunt învingătorii din Brexit sau dacă aceștia există în rândul părților implicate.

Camera Comunelor a dovedit și pe 28 ianuarie, cu 61 de zile înainte, că nu știe ce dorește. A respins și acordul de retragere și lipsa unui acord. A respins și „deal”-ul și „no deal”-ul, prim-ministrul britanic fiind trimis din nou la Bruxelles să negocieze acordul. Dar acordul este non-negociabil, căci a ajuns deja la o formulă optimă din punctul de vedere al liniilor roșii ale ambelor părți. Negocierea înseamnă modificarea limitelor ambelor părți, iar presiunea de timp este imensă.

Acordul de ieșire a fost rezultatul a doi ani de negocieri intense, negocieri care au împăcat cele mai bune soluții pentru cele mai dificile chestiuni. Însă acesta a fost respins de parlamentarii insulari în prima parte a lunii ianuarie 2019, cu mai puțin de trei luni înainte de ieșirea din Uniune.  S-a blocat într-unul dintre punctele cheie: granița dintre Regatul Unit și Irlanda, o graniță cu un trecut aparte, chiar violent, dar care, după o perioadă de pace favorizată și de proiectul european, va deveni o graniță externă a Uniunii Europene.

Pe datele actuale, Acordul de ieșire (alături de declarația politică și protocoalele sale) rămâne cea mai bună soluție pentru o ieșire ordonată. Altfel, rămân două variante: rămânerea în Uniunea Europeană sau ieșirea fără acord, scenariul nedorit de nimeni și care generează, la rândul său, scenarii de urgență pentru a face față efectelor negative. Atât autoritățile britanice, cât și cele europene își fac planuri pentru prăbușirea Regatului Unit în afara UE.  Totuși, mai există credința rămânerii în UE sau a unui plan realist de amânare, bazat pe rediscutarea problemelor domestice din Regat , nu pe rediscutarea unui acord optim.

Recomand lectura discursurilor susținute de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și de Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, pe 30 ianuarie 2019 în dezbaterea plenară a Parlamentului European privind retragerea Regatului Unit din UEhttp://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-19-789_en.htm

sursă imagine: Pixabay

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *