4 ani de opoziție. Față de ce?

4 ani de opoziție. Față de ce?

Pe bună dreptate, PSD merită să guverneze în următorii patru ani. Dacă va comite abuzuri, este vina și a celor care acum câțiva ani s-au prefăcut că sprijină reformele și întărirea instituțiilor statului.

Nu putem da vina doar pe alegătorii PSD și pe PSD pentru toate relele din țara aceasta, având în vedere că 80% din populație nu a votat PSD. Plus că au șanse bune să ducă la îndeplinire programul de guvernare pe care sunt datori să-l îndeplinească.

Opoziția nu este credibilă, cu puține excepții. Niciun partid de opoziție nu a pregătit/oferit un program credibil de guvernare sau cel puțin un concurent celui propus de PSD. Specialiștii nu prea au, iar ideea de tehnocrați a fost compromisă de cel mai dezastruos guvern din ultimii 26 de ani, cel din 2016.

Ați văzut această problemă și la locale, alegeri în care s-a putut vedea diferența între partid și candidat, în care s-a văzut cine are un program bine pus la punct și cine nu are. Cu excepția puținor voci, majoritatea celor din opoziție au fost la putere și nu spun adevărul pe bune:

  • PSD a fost la putere în jumătate din anii trecuți de la Revoluție, cea mai evidentă fiind guvernarea 2012-2015;
  • PNL a fost la putere în jumătate din anii de după 1989, a făcut o coaliție monstruoasă împreună cu PSD între 2012 și 2014, neterminată nici acum;
  • USR a avut numeroși membri la guvernare între 2015 și 2016, în guvernul pus de PSD și PNL și nesancționat de nimeni pentru derivele avute;
  • ALDE a fost la guvernare guvernare alături de PNL și PSD în perioada 2012-2015;
  • PMP, printr-o parte a membrilor, a fost la guvernare între 2009 și 2012, în vremea PDL, sau chiar între 2012 și 2015, dacă vorbim de unii membri, alții, proveniți din UNPR.
sursa imagine: question marks / Shutterstock.com

În acest context, voi avea ca hobby în următorii patru ani opoziția. Dar rămâne întrebarea față de ce. Este important de clarificat, căci nu poți face opoziție în general sau doar în apropiere de alegeri.

M-am gândit că dacă aloc câteva ore pe săptămână monitorizării activității unui ministru și/sau unui minister, atunci am ocazia să am o activitate mai consistentă. 52 de săptămâni, 3-4 ani, înseamnă aproximativ 200 de critici/articole/postări referitoare la vreo 200 de acțiuni/activități/proiecte/programe problematice în următorii patru ani.

Dar am un mare dubiu. Nu știu asupra cărui ministru/minister să mă concentrez. Vă invit până pe 10 ianuarie inclusiv să votați una din variantele următoare:

Câteva mențiuni importante: mă refer în principal la domenii (prin urmare, la Fonduri Europene includ și miniștrii delegați pentru Fonduri Europene și cel pentru Afaceri Europene, de exemplu), câteva ministere nu le-am inclus (fie pentru că nu le văd rostul, fie pentru că din experiența de opoziție față de ele nu voi descoperi nimic nou), am inclus și prim-ministrul (să nu zică lumea că i-am criticat doar pe Ponta și Cioloș pe Facebook).

Opoziție față de cine?

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “4 ani de opoziție. Față de ce?”

  1. Mi se pare inutil sa faci opozitie la ministrul culturii. In afara de gafe monumentale, acolo nu faci mare lucru. La fel la comunicatii. Ce poti face RAU acolo?!

    De acolo, din lista ta, as opta pt 2 persoane (am votat doar una dintre ele): Sevil si Olguta. Nu-s misogin, dar fiecare ma intereseaza din 3 motive:

    1. Sunt 2 ministere importante.

    2. Sevil e propunerea de premier refuzata. Ea trebuie sa demonstreze ca este capabila.

    3. O urmaresc pe Olguta pentru ca-s oltean. Cumva, ma bucur ca oltenii inca se pot salva votand altceva. Desi daca-l voteaza pe Solomon isi merita soarta.

Comments are closed.