32 de miliarde de euro trimise de rezidenții europeni către țări non-UE

32 de miliarde de euro trimise de rezidenții europeni către țări non-UE

32,7 de miliarde de euro au fost trimise de rezidenții Uniunii Europene către  țări care sunt în afara Uniunii Europene în anul 2017, conform datelor transmise de Eurostat.

Denumite transferuri personale, aceste fluxuri de bani contribuie la o balanță negativă pentru Uniunea Europeană cu restul lumii de minus 22 de miliarde de euro. Doar 10,7 miliarde de euro au fost transmise din afara Uniunii Europene către UE ca transferuri personale în 2017.

Africa este pe prima poziție în topul transferurile de bani ale rezidenților UE către statele de pe acest continent. O treime din banii rezidenților UE trimiși în afara UE ajung în Africa.

20% din transferurile personale către teritoriile din afara Uniunii Europene au mers către Asia, 19% către Africa de Nord, 14% Africa Centrală și de Sud, 14% America de Sud, 13% către state europene care nu sunt membre UE, 6% către America de Nord, 6% către America Centrală, 6% Orientul Apropiat și Mijlociu, 2% Oceania.

Principalele state ale căror rezidenți fac transferuri persoanele în afara Uniunii Europene, în funcție de volumul tranzacțiilor, sunt Franța (8,2 miliarde de euro), Italia (4,6 miliarde de euro), Germania (2,3 miliarde de euro), Belgia (952 de milioane de euro), Portugalia (415 milioane de euro), Austria (341 de milioane de euro). De precizat că Danemarca, Malta, Regatul Unit și Spania au aceste date confidanțiale.

În privința primirii de fonduri personale din exteriorul UE, principalele state membre în funcție de volum sunt Portugalia (1,4 miliarde de euro) și Italia (1,3 miliarde de euro). De menționat că Danemarca, Regatul Unit și Spania au aceste date confidențiale.

În cadrul comunicării privind transferurile persoanele, Eurostat a transmis și situația transferurilor în interiorul Uniunii Europene. Polonia, România și Portugalia sunt state care au avut în 2017 influxuri mai mari de 2 miliarde de euro din interiorul UE (2,6; 2,4; 2,1 miliarde de euro), de la rezidenți UE.  Franța, Germania și Italia se află, sărind peste datele confidențiale, în topul transferurilor persoanel intra-UE.

Ce înseamnă transferuri personale? Conform definiției utilizate de oficiul de statistică european, „transferurile personale constau în toate transferurile curente în numerar sau în natură între gospodăriile rezidente și cele nerezidente, fără a ține cont de sursa de venit, de relația dintre gospodării sau de scopul transferului. Prin urmare, conceptul de transferuri personale este considerat mai larg decât remitențele lucrătorilor”.

uniunea europeană state membre
sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.