3 motive simple pentru vaccinare

3 motive simple pentru vaccinare

Sănătatea publică este o problemă de securitate națională, nu doar de viață și de moarte sau de bunăstare și calitate a vieții. Desigur, asta nu înseamnă că politicile publice în domeniul sănătății nu trebuie să treacă prin filtrul democratic al consultării publicului și actorilor interesați. Chiar și într-o situația în care opinia publică este împotriva vaccinului sau sceptică când este vorba de beneficiile sale, este important să fie prezentate motivele pentru care vaccinul este necesar, chiar obligatoriu, cu excepția situațiilor în care, din motive medicale dovedite, cel care este vaccinat își poate agrava starea.

Din acest motiv, rolul guvernului unui stat democratic nu trebuie să fie doar de informare și consultare publică în privința problematicii vaccinării, ci și de constrângere a populației. Din acest motiv, decăderea din drepturile părintești a celor care refuză vaccinare copiilor este o soluție. Interesul copilului primează mofturilor unor părinți iresponsabili, alertați de o serie de (de)formatori de opinie vaccinați care țipă împotriva vaccinului. Refuzul vaccinărilor obligatorii în lipsa prezentării unui calendar de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau a adeverinţei contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări nu trebuie limitat ca sancțiune doar la avertisment și amendă. Vaccinarea obligatorie e obligatorie, nu doar consilierea și informarea.

Vor exista voci din numeroase zone politice, sociale și culturale care vor spune că preferă amenda în locul vaccinului, că nu exista consens în mediul științific fără să știe ce înseamnă lipsa consensului în mediul științific, că lobby-ul farmaceutic își manifestă influența, că nu sunt vaccinuri sau că nu au încredere în producători și distribuitori, vor aduce exemplele unor eșecuri (până acum, excepții), că statul nu ar trebui să se implice în această decizie și așa mai departe. Multe dintre argumentele pe care le vor aduce sunt lipsite de fundamente sau se contrazic între ele, fac parte din domeniul conspirațiilor și literaturii științifico-fantastice. Vaccinarea obligatorie nu este o controversă, ci o necesitate. Părinții care își vaccinează copiii respectă drepturile copiilor, începând cu dreptul lor la viață, la demnitate, la sănătate, la securitate, la bunăstare, la fericire.

1. Precauție și prevenție.

„Mai bine în condiții de siguranță decât să îmi pară rău” spune o vorbă care sună cu siguranță mai bine în limba engleză decât în română. De aici aș pleca, amintind un principiu de natură morală și legală care guvernează societățile civilizate.

Este vorba de principiul precauției care spune că dacă există posibilitatea ca o acțiune dată să cauzeze o vătămare unui subiect, în condițiile în care lipsește consensul științific privind acea chestiune, acțiunea în cauză nu ar trebui urmată. Impactul negativ al nevaccinării este clar – să ne uităm la durata de viață a oamenilor din trecut, la bolile care sunt prevenite prin vaccinare, la numărul de copii care au murit nevinovați în trecut din cauza lipsei vaccinurilor.

În problematica vaccinului consensul științific este clar, iar o evaluare științifică este în favoarea vaccinării, reducând astfel riscurile și incertitudinea. De altfel, riscurile nevaccinării sunt dovedite, există o listă a bolilor înfrânte de vaccinare și o listă cu numeroase boli care sunt prevenite prin vaccinare.

Dar dacă puneți la îndoială inclusiv dovezile științifice, să nu uităm că lipsa certitudinii științifice nu ar trebui să ne oprească să reducem riscurile și ființele umane.

2. Respect pentru comunitate.

Dacă nu îți pasă de copilul tău și vrei, totuși, să îi afectezi dreptul la viață nevaccinându-l, mai am un argument. Gândește-te la comunitatea din jurul său. În literatura de specialitate, se vorbește despre imunitatea de turmă.

Imunitatea de turmă, în cazul acesta, presupune că există un procent critic al celor care ar trebui să fie vaccinați dintr-o populație pentru ca, în cazul unei boli contagioase, izbucnirea unui focar al bolii să fie improbabilă. De aici, cei mai mulți membri ai comunității ar fi protejați de această imunitate. Mai mult, indivizii care nu sunt imuni pot fi protejați indirect de cei imunizați.

sursa imagine: Betsch, C., Bohm, R., Korn, L. & Holtmann, C. On the benefits of explaining herd immunity in vaccine advocacy. Nat. Hum. Behav. 1, 0056 (2017)

Nu este vorba de magie, ci doar de matematică și statistică. Lanțurile și canalele de transmitere ale bolii sunt limitate de cei care sunt imuni sau imunizați. Nu vorbim de o imunitate colectivă, ci de imunitatea indivizilor dintr-un colectiv.

Asta nu înseamnă că persoanele nu se pot îmbolnăvi, însă va fi redus riscul ca acea boală să se transmită și să ajungă la alte persoane și va fi redus riscul unei crize. Există dovezi empirice în care diferite comunități au fost atent studiate pentru a observa acest fenomen, susținând ipoteza.

Și aici intervine un al doilea element: vaccinarea în masă îi poate ajuta pe cei vulnerabili (cei care din diferite motive nu au putut fi imunizați sau nu sunt imuni la diferite boli) să depășească anumite riscuri, evitând propagarea anumitor boli.

3. Beneficiile economice ale vaccinului.

Nu putem să convingem lumea să se vaccineze fără să amintim de beneficiile economice.

Costul îngrijirii medicale pentru depășirea și recuperarea după o boală care putea fi prevenită este mai ridicat de cele mai multe ori. În cazul României, vaccinarea obligatorie este asigurată de stat, nu și plata pentru îngrijirea medicală pentru că acel copil nu a fost vaccinat.

Mai mult, există o serie de costuri derivate, precum perioada de școlarizare pierdută, timpul liber care trebuie luat de la locul de muncă pentru a te ocupa de îngrijire, impactul asupra productivității.

Mortalitatea datorată bolilor care puteau fi prevenite prin vaccinare risipește o viață întreagă de muncă, de creativitate, de inovație, de contribuții și valoare adăugată pentru societate.

Intervenția în cazul izbucnirii unor focare de infecție înseamnă costuri mai mari din bugetul de stat care au nevoie de acoperire. Iar banii din bugetul de stat vin tot din buzunarul tău prin taxele și impozitele pe care le plătești.

Închei simplu: dacă până acum nu ai fost convins de beneficiile vaccinării sau ai căpătat îngrijorări de la mișcările anti-vaccin, vaccinează-ți copilul pentru:

  • a preveni riscurile mai mari ale nevaccinării, mai ales pentru sănătatea copilului;
  • a dezvolta imunitatea de turmă, proteja vecinii și a diminua riscurile apariției unor anumite boli în colectivitatea în care trăiești;
  • a economisi bani și efort direct și indirect pe termen lung.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.