Concluziile Consiliului pe Afaceri Externe privind Arctica

Concluziile Consiliului pe Afaceri Externe privind Arctica

Urmăream aseară conferința de presă ținută de Înalt Reprezentul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherine, în care a sumarizat o parte din discuțiile avute în contextul Consiliului UE pe Politică Externă.

Agenda a fost bogată, incluzând subiecte ce țin de parteneriatul economic cu Comunitatea Economică Est-Africană (Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania și Uganda), strategia europeană privind relația cu Myanmar, securitatea nutrițională, discuții despre Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, despre extinderea mandatului cu un an pentru Operațiunea Sophia, despre sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru managementul frontierelor Libia – Chad – Niger.

Din aceste subiecte, reiau concluziile Consiliului pe afaceri externe în privința Arcticii, având în vedere că este un subiect din ce în ce mai delicat. Uniunea Europeană va urmări o politică integrată, în care dimensiunile economice, sociale și de mediu să fie corelate.

Unul dintre obiectivele Uniunii Europene pentru zona arctică rămâne sporirea rezilienței socio-economice, dar și a celei ambientale. Zona cuprinde aproximativ patru milioane de locuitori.  Uniunea Europeană pe această direcție preferă rezolvarea problemelor prin cooperare regională și multilaterală.

zona arctica
sursa imagine: Ana del Castillo / Shutterstock.com

Concluziile discuțiilor pe această temă se leagă de modalitățile prin care pot fi create diferite sinergii astfel încât să se ajungă la acea abordare integrată de care aminteam mai sus. Asta înseamnă corelarea unor programe diferite și, totodată, colaborarea cu un număr diferit de stakeholderi, cu profiluri diferite, dar cu o preocupare comună pentru Arctica.

Cele 12 puncte reieșite în urma discuțiile se referă la măsurile de adaptare și mitigare la schimbările climatice, la dezvoltarea sustenabilă socio-economică, la sprijinul pentru o economie prietenoasă cu mediul, la programele care sprijină cercetarea în zonă, la monitorizarea evoluțiilor, dar și la implicarea Uniunii, rolul Arcticii în politica externă și de securitate a UE.

Este probabil unul dintre subiectele care nu pătrund nici în media europeană sau internațională, deci în cea românească nici atât. Găsiți documentul cu concluziile aici (.pdf). Asta nu înseamnă că nu trebuie amintit, căci poate stârni interesul cuiva preocupat de Artica sau de modul în care Uniunea Europeană își conturează strategiile privind această zonă mai rece.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Concluziile Consiliului pe Afaceri Externe privind Arctica”

  1. Cred ca este primul articol, despre Arctica, pe care il citesc in ultimii zece ani. Societatea romaneasca este inca departe de normal. Ce reverie! Iti multumesc!

Comments are closed.