18 noi membri pentru Consiliul pentru Drepturile Omului

18 noi membri pentru Consiliul pentru Drepturile Omului

12 octombrie 2018. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a ales 18 noi state care vor fi în Consiliul pentru Drepturilor Omului pentru trei ani, începând cu 1 ianuarie 2019.

Consiliul pentru Drepturilor Omului a fost înființat în 2006 pentru a veghea asupra drepturilor omului la nivel sistemic și de a furniza propuneri pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite .

Este un organism interguvernamental, ceea ce înseamnă că statele membre din cadrul ONU fac parte. Are 47 de membri cu un mandat de câte trei ani, aleși pe criterii geografice, dar cu votul Adunării Generale a Națiunilor Unite. Câte 13 locuri sunt pentru statele din Africa și cele din Asia-Pacific, 8 pentru America Latină și Caraibe, 7 pentru Europa de Vest și alte state, 6 pentru Europa de Est.

În iunie 2018, sub conducerea lui Donald J. Trump, Statele Unite au anunțat retragerea din acest for, critica fiind că acest consiliu a ajuns o glumă, chiar o batjocură la adresa drepturilor omului. Într-adevăr, regimuri autoritare, represive, cu un trecut recent sau chiar prezent amenințător la adresa drepturilor omului, fac parte din Consiliu: RD Congo, Arabia Saudită, Cuba, Ucraina și nu numai.

Dintre cei 18 noi membri aleși pe 12 octombrie să facă parte din Consiliul pentru Drepturile Omului, puțini au un indice al dezvoltării umane sau al libertății în prima treime. De la 1 ianuarie 2019, vor face parte din UNHRC/OHCHR Argentina, Austria, Bahamas, Bahrain, Bangladesh, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Cehia, Danemarca, Eritreea, Fiji, India, Italia, Filipine, Somalia, Togo și Uruguay. Interesant este faptul că, chiar dacă ar fi fost încadrate în secțiuni diferite în cadrul alegerilor, Statele Unite au avut un vot, iar Somalia 170.

În raportul Freedom House pe anul 2018, Somalia și Eritrea au același scor pentru libertate ca Arabia Saudită și Coreea de Nord. Bahrain urmează cu un scor similar celui al Rusiei, iar Camerun cu un scor precum al Belarusului. Toate acestea sunt încadrate ca țări nelibere, dictaturi și regimuri autoritare care nu prea au de-a face cu regimul drepturilor omului.  Urmează Bangladesh, Burkina Faso, Fiji, Filipine și Togo, etichetate ca parțial libere. În Filipine, sub Duterte, este vizibilă o avalanșă de ucideri extrajudiciare sau squad-uri precum în Cuba lui Che Guevara.

Doar Argentina, Austria, Bahamas, Bulgaria, Cehia, Danemarca, India, Italia, Uruguay sunt considerate a fi țări libere și știm că și în acestea rămân probleme serioase. Rezumând, jumătate din noii membri ai Consiliului pentru Drepturilor Omului din Națiunile Unite care se vor alătura din 2019 sunt reprezentanți ai unor regimuri politice în care drepturile omului sunt sub asediu.

În același timp, este corect că de data aceasta vor intra mai multe regimuri libere în UNHRC, plecând șapte regimuri libere și intrând nouă. Este o constatare pe care o fac după verificarea statutului statelor ale căror mandat expiră în 2018.

Rămâne, însă, reacția transmisă de ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, Nikki Haley, una dintre ultimele după ce și-a anunțat retragerea de pe acest post, folosit pentru a atrage un semnal puternic asupra stadiului drepturilor omului pe plan global:

Astăzi, Națiunile Unite aleg noi membri pentru Consiliul pentru Drepturile Omului. Din nou, țări cu antecedente slabe în privința drepturilor omului candidează necontestate. Această lipsă a standardelor continuă să submineze organizația și demonstrează încă o dată de ce Statele Unite au avut dreptate retrăgându-se mai devreme în acest an. Statele Unite vor continua să sprijine reformele care vor face Consiliul pentru Drepturile Omului credibil. Mai important, Statele Unite vor continua să fie liderul lumii în privința drepturilor omului indiferent de compoziția suspectă și deciziile proaste ale Consiliului pentru Drepturilor Omului.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.