15 ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană

15 ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană

Astăzi, ar fi trebuit să fie o zi de celebrare: 15 ani de când România a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, pe 25 aprilie 2005, la Luxemburg.

Documentul, o lectură obligatorile pentru cei interesați de funcționarea Uniunii Europene și a condițiilor de aderării, a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 21 iunie 2005, L 157.

Momentul este cheie pentru evoluția din ultimii aproape 30 de ani a României, chiar dacă aderarea efectivă a avut loc la 1 ianuarie 2007. Influențele europenizării României se văd în aproape toate aspectele vieții economice și sociale. Oferă plusuri în privința predictibilității și bunăstării, cu condiția să înțelegem că avem și responsabilități și obligații de îndeplinit.

Iar beneficiile aderării sunt vizibile în anul al 14-lea fără a putea fi contestate. Să luăm starea actuală de urgență – dacă nu am fi fost în UE, probabil am fi avut aceleași tendințe dictatoriale ca Belarusul. Acum mai sunt câteva garanții legale împotriva unui astfel de scenariu. Iar populația a beneficiat din plin de moment: drepturi și libertăți, oportunități sociale și economice.

25 aprilie 2005 rămâne însă fără nicio reacție în spațiul public din România la aniversarea de 15 ani. În spațiul public, doar foștii prim-miniștri Călin Popescu Tăriceanu și Adrian Năstase și-au amintit de acest moment.

Ministerul Afacerilor Externe nu a transmis niciun comunicat, ultimul este pe data de 23 aprilie cu mulțumiri Vaticanului pentru câteva ventilatoare.

Nici din partea Guvernului României nu găsim vreo actualizare. Prim-ministrul Ludovic Orban era ocupat cu festivismele la întâmpinarea revenirii în țară a șapte medici și asistenți voluntari în Italia pentru două săptămâni. La secțiunea comunicate, ultimul este datat tot 23 aprilie.

Te aștepți la o amintire a acestui moment istoric din partea președintelui Klaus Iohannis, mai ales că a fost la Luxemburg la acel moment, iar astăzi Uniunea este sub un atac informational. Nimic, singura comunicare făcută de Administrația Prezidențială a fost despre o convorbire telefonică între Iohannis și Trump, lăsată cu un tweet la o zi după ce Trump recomanda tratarea pacienților de COVID-19 cu dezinfectanți – comentariu retractat o zi mai târziu spunând că a fost „sarcasm”, dar înregistrarea nu arată sarcasm și nu este prima gafă medical de proporții lansată de la Casa Albă.

Nimic despre semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană de către România pe 25 aprilie 2005. Subiectul este relatat mai bine în presa de limba română din Republica Moldova, decât în cea din România. Putea fi un moment prin care să ne reamintim de acest pas, de implicațiile sale, mai ales acum când aveam timp cu izolarea întregii țări.

sursa imagine: Pixabay

LE: În jurul orei 21.00, Guvernul României a publicat mesajul prim-ministrului Ludovic Orban privind aniversarea acestui moment. Este îmbucurătoare amintirea sa în final. Redau mesajul prim-ministrului:

România împlinește astăzi 15 ani de când revenirea sa în marea familie a democrațiilor europene a fost consfințită, la 25 aprilie 2005, prin semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, iar aderarea efectivă a urmat la 1 ianuarie 2007. A fost un moment de mare emoție pentru toți românii și de speranță într-un viitor al prosperității și securității într-o societate democratică.
Aniversăm semnarea Tratatului de Aderare la UE cu aceeași încredere în alegerea pe care românii au făcut-o și cu aceeași determinare de a ne menține busola. După experiența nedorită a totalitarismului, apartenența la Uniunea Europeană a antrenat transformări ireversibile în România, societatea românească fiind repusă pe principiile libertății, democrației și statului de drept.
România a dovedit în acești 15 ani că este ferm atașată valorilor europene și are încredere în viitorul proiectului european. Este și viitorul tuturor cetățenilor europeni, de aceea susținem consolidarea Uniunii Europene, iar criza sanitară actuală provocată de pandemie ne-a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, necesitatea coeziunii, coordonării inițiativelor și solidarității. Unitatea și sprijinul reciproc, atât în plan sanitar, cât și în plan economic și social reprezintă pentru toate statele membre și pentru întreaga Uniune o șansă dată vieții și viitorului tuturor cetățenilor europeni. 
Împreună suntem România europeană.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *