10 citate din mesajele lui Frans Timmermans

10 mesaje ale comisarului european  Frans Timmermans în România

Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de stat de drept și drepturi fundamentale a avut o vizită de lucru în România în care s-a întâlnit cu președintele, cu președinții celor două camere parlamentare, cu prim-ministrul și ministrul justiției și, nu în ultimul rând, cu reprezentanții sistemului judiciar.

Cu ce mesaje a venit acesta? Am făcut o selecție, amintită într-o ordine irelevantă:

  1. Mesajul meu e să alergați în continuare, dar nu în direcția greșită! Alergați către linia de finish! Sunteți aproape de final. […]  Nu vă opriți, nu stați pe loc și, pentru numele lui Dumnezeu, nu alergați în direcția greșită!
  2. Putem rezolva problemele doar dacă toate instituțiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar și instituțiile internaționale dornice să vă asiste: GRECO, Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția are minți strălucite. Comisia Europeană are expertiză. 
  3. UE s-a bazat pe separația puterilor în stat. Separația puterilor nu e o problemă în România. A fost clădit un sistem judiciar independent și foarte puternic și românii pot fi mândri de justiția lor. 
  4. Atacurile asupra justiției în presă și în dezbaterile publice riscă să creeze impresia, în rândul populației, că e o problemă cu justiția. Părerea Comisiei Europene e că nu e nimic în neregulă cu justiția
  5. Nu suntem satisfăcuți cu progresele făcute. În unele zone s-a bătut pasul pe loc. Dacă ne intensificăm cooperarea, dacă evităm conflicte, dacă implicăm și actori internaționali, putem să ajungem la capătul acestui maraton.
  6. Toți oamenii greșesc, la fel se întâmplă și în sistemul judiciar. Dacă sunt oameni care fac greșeli, trebuie verificați, dar nu de politicieni și de oameni din executiv. E un principiu important, care ține de separarea puterilor.
  7. Sunt foarte norocos să am o echipă foarte bună care lucrează la Reprezentanța Comisiei la București, fac o treabă minunată, sunt foarte bine informați și pot să vă asigur că știm întotdeauna exact ce se întâmplă.
  8. E nevoie de toți cei implicați să muncească din greu și împreună, nu unii împotriva celorlalți. 
  9. Liviu Dragnea m-a întrebat dacă social-democrațiile au astfel de probleme în Europa. I-am spus că nouă ne place să le vorbim oamenilor de educație și sănătate, nu de reforma justiției.
  10. Cred cu fermitate că această poliție a magistraturii ar trebui să fie făcută de magistraţi. Dacă este o problemă cu magistrații, atunci ar trebui ca cineva din magistratură să cerceteze acea problemă. Dacă cei din magistratură fac o treabă proastă ar trebui să fie verificați, dar nu ar trebui să fie cei din Guvern care îi verifică ci magistrați, pentru a asigura separarea puterilor în stat.
sursă imagine: © European Union , 2017 / Source: EC – Audiovisual Service / Photo: Lukasz Kobus

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *