10 acțiuni strategice ale UE în relația cu China

10 acțiuni strategice ale UE în relația cu China

Discuția despre cum ar trebui să se raporteze Uniunea Europeană la China nu este nouă pe fondul ascensiunii ambelor părți. Sunt două dintre cele mai mari trei economii ale lumii, au o relație strategică și sunt două părți esențiale pentru asigurarea păcii, securității și dezvoltării pe plan global.

Pe 12 martie, 2019, Comisia Europeană a transmis Consiliului European, Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European o contribuție privind perspectivele strategice UE – China. Printre acestea se află zece acțiuni pentru a fi discutate și aprobate de Consiliul European.

Ținând cont că este un subiect neglijat în România din prisma intereselor naționale și al celor europene în România, deși vibrează, redau acțiunile propuse. Cele zece acțiuni privind perspectivele cooperării UE – China sunt următoarele:

  1. UE își va consolida cooperarea cu China pentru a îndeplini responsabilitățile comune privind cei trei piloni ai Națiunilor Unite: drepturile omului, pacea și securitatea, dezvoltarea.
  2. Pentru a lupta mai eficient cu schimbările climatice, UE îndeamnă China să atingă vârful emisiilor de carbon înainte de 2030 în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris.
  3. UE va aprofunda angajamentul cu China în privința păcii și securității, construind pe baza cooperării pe Planului comun de acțiune comun pentru Iran.
  4. Pentru a-și păstra interesul asupra stabilității, dezvoltării economice sustenabile și bunei guvernări în state terțe, UE va aplica mai robust acordurile bilaterale și instrumentele financiare existente, și va lucra cu China pentru a urmări aceleași principii prin implementarea Strategiei UE privind conectarea Europei și Asiei.
  5. Pentru a ajunge la o relație economică reciprocă și mai echilibrată, UE îndeamnă China să ducă la îndeplinire angajamente comune UE – China. Acestea includ reformarea Organizației Mondiale a Comerțului, în particular în privința subsidiilor și transferurilor forțate de tehnologie, și încheierea acordurilor bilaterale privind investițiile până în 2020, într-un mod rapid în privința indicațiilor geografice, și privind siguranța aviatică în următoarele săptămâni.
  6. Pentru a promova reciprocitatea și deschiderea oportunităților de achiziții în China, Parlamentul European și Consiliul ar trebui să adopte Instrumentul privind achizițiile internaționale până la sfârșitul lui 2019.
  7. Pentru a se asigura că nu numai prețurile, ci și standardele înalte de mediu și de muncă sunt luate în considerare, Comisia va publica, până la jumătatea anului 2019, îndrumări privind participarea ofertanților străini și bunurile de pe piața de achiziții a UE.  Comisia, împreună cu statele membre, va realiza o prezentare privind implementarea cadrului actual pentru identificarea lacunelor înainte de finalul lui 2019.
  8. Pentru a rezolva pe deplin efectele distorsionante ale proprietății de stat străine și ale finanțării de stat pe piața internă, Comisia va identifica înainte de sfârșitul lui 2019 cum să acopere lacunele existente în dreptul UE.
  9. Pentru protecția împotriva potențialelor implicații grave la adresa securității infrastructurii digitale critice, o abordare comună UE privind securitatea rețelelor 5G este necesară. Pentru a demara acest lucru, Comisia Europeană va emite o recomandare în urma Consiliului European.
  10. Pentru a detecta și crește gradul de conștientizare asupra riscurilor de securitate reprezentate de investițiile străine în active, tehnologii și infrastructuri critice, statele membre ar trebui să asigure o implementare efectivă, deplină și promptă a Regulamentului de stabilire a unui cadru privind examinarea investițiilor străine directe.

Rămâne de văzut ce va ieși în urma negocierilor la nivelul șefilor de stat și de guvern reuniți în cadrul Consiliului European în privința perspectivelor strategice de raportare a Uniunii Europene la China.

sursă imagine: Gino Crescoli, Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *